időjárás 15°C Helga 2022. október 3.
logo

Tíz évet kapott egy kurdbarát terrorista képviselőnő

Forrás: MTI
2020.09.11. 17:28

Terrorszervezetben viselt tagság vádjával miatt tíz év börtönre ítélte pénteken nem jogerősen egy török bíróság Remziye Tosunt, a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) képviselőnőjét – jelentette a török sajtó.

Tosun ellen a per a főként kurdok lakta, délkelet-törökországi Diyarbakir városában folyt, amelyet a törvényhozásban képvisel.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint Tosun öt évvel ezelőtt, a török biztonsági erőknek a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadói ellen végrehajtott fegyveres műveletei során adta meg magát a hatóságoknak Diyarbakir Sur nevű városrészében.

A képviselőnő ügyvédje a pénteki tárgyaláson azt állította, hogy védence ártatlan, és felmentését szorgalmazta.

Miután az ítélet nem jogerős, Torusn a fellebbezési eljárás idejére bírósági felügyelet mellett továbbra is szabadlábon marad, mindazonáltal nem hagyhatja el az országot.

A török vezetés a HDP-t a nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított, a délkelet-törökországi kurd kisebbség függetlenségéért 1984 óta fegyveres felkelést folytató PKK „politikai kirakataként” kezeli. A párt tagadja a vádakat. A HDP vezetői, politikusai, polgármesterei, aktivistái és támogatói ellen a 2016. július 15-i katonai puccskísérletet követő tisztogatások keretében az év őszén kezdődött fokozott hatósági fellépés. A párt számos tagját letartóztatták. A legsúlyosabb vádpontokat tartalmazó perekben még nem született ítélet.

A parlamenti képviselők mentelmi jogát 2016 első felében törölték el Törökországban.

A török biztonsági erők és a PKK között 36 éve zajló fegyveres konfliktusban több tízezer ember vesztette életét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.