Nem fogok csak úgy távozni! – mondja a belarusz államfő

Lukasenka nem tárgyal az ellenzékkel, ellenben kész folytatni az integrációt Oroszországgal.

Magyar Nemzet
2020. 09. 08. 19:07
LUKASENKA, Aljakszandr; Supporters of Belarusian President Alexander Lukashenko rally in Minsk
Minszk, 2020. augusztus 16. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök beszél támogatóihoz Minszkben 2020. augusztus 16-án, egy nappal az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozók tüntetése után. Az ellenzéki tüntetéssorozat azután kezdõdött, hogy az augusztus 9-én tartott belarusz elnökválasztást az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte, hatodik alkalommal 80 százalék feletti gyõzelemmel. MTI/EPA/Jauhen Jercsak Fotó: Jauhen Jercsak Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Lehet, hogy túl sokáig maradtam, de nem fogok csak úgy távozni. Negyed évszázada fejlesztem Belaruszt. Nem fogom mindezt egyszerűen sutba dobni

– nyilatkozta kedden orosz újságíróknak adott interjúban Aljakszandr Lukasenka belarusz államfő, akinek távozását egy hónapja követeli utcai megmozdulásokon az ellenzék. Az 1994 óta hatalmon lévő elnök a hivatalos eredmények szerint a szavazatok nyolcvan százalékával nyerte meg az augusztus 9-én tartott választást, ám az ellenzék szerint elcsalták a választást. Lukasenka tegnap elmondta, hajlandó megreformálni a politikai rendszert, de nem tárgyal az ellenzék által létrehozott Koordinációs Tanácssal, ellenben kész folytatni az integrációt Oroszországgal.

A választások után Litvániába menekült ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja szintén kedden arra figyelmeztetett: senki ne kössön nemzetközi megállapodásokat Lukasenka kormányával, mert a majdani, demokratikusan megválasztott hatalom nem fogja őket magára nézve kötelezőnek tekinteni.

– Sem országok, sem pártok nem várhatják el, hogy a belarusz nép és az általa igazságosan és demokratikusan megválasztott kormány jóváhagyjon olyan egyezményeket, amelyeket akaratuk ellenére kötött a minszki illegitim rezsim

– mondta.

Egy másik ellenzéki vezetőt, Marija Kalesznyikavát a hatóságok elfogták a belarusz–ukrán határon, ahol az állami média jelentése szerint megkísérelt törvénytelenül átkelni. Két társának sikerült átszöknie Ukrajnába. Az Interfax orosz hírügynökség ellenzéki forrásokra hivatkozva ugyanakkor azt írta, hogy egyikük sem tervezte a távozást hazájukból. Feltételezések szerint először elfogták, majd a határra szállították őket a hatóságok emberei, és ott megrendezték a szökési kísérletüket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.