Nem hagy alább a lelkesedés – ismét ezrek Minszk utcáin

A hatóságok páncélozott járművekkel vonultak ki, és több embert őrizetbe vettek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 09. 06. 17:41
LUKASENKA, Aljakszandr
Minszk, 2020. szeptember 6. A fehéroroszországi elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó nõk új választások megtartását követelik nemzetközi megfigyelõk jelenlétével Minszkben 2020. szeptember 5-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka elnök csalással gyõzött. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóságok figyelmeztetése ellenére ismét több ezer ember vonult az utcákra Minszkben, hogy a Belaruszt 1994 óta irányító Aljakszandr Lukasenka elnök távozását követelje. A hatalmas tömeg az 1995 előtt is használt, az első világháború utáni első Belarusz Köztársaság fehér-vörös-fehér zászlajával vonult fel, és azt skandálta, hogy „Belarusz él!”.

A közösségi médiában megjelent felvételek tanúsága szerint a hatóságok páncélozott járművekkel vonultak ki, és több embert is őrizetbe vettek. A helyi sajtó szerint a tüntetés környékén lezárták az utcákat, és a belügyminisztérium tudatta, hogy kész még több rendfenntartót küldeni az utcákra. A hatóságok figyelmeztették az embereket, hogy maradjanak otthon, és ne vegyenek részt az ellenzék által Az egység menete névre keresztelt felvonuláson. Minszken kívül is voltak tiltakozások. Grodno városából egy tiltakozó által feltöltött videón az látható, hogy egyenruhások rohanják le a tüntetőket, és könnygáz bevetéséről is érkeztek hírek.

Múlt vasárnap a hatóságok tiltása ellenére több százezren vonultak fel Lukasenka távozását követelve, aki az ellenzék szerint csalással szerezte meg a voksok 80 százalékát az augusztus 9-én tartott elnökválasztáson. A tiltakozók az elnök lemondása mellett új választásokat, a politikai foglyok szabadon bocsátását és a rendőri erőszak kivizsgálását követelik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.