A demokraták feldarabolnák a technológiai monopóliumokat

A republikánusok nem akarnak gyökeres változást, inkább a meglévő rendelkezések célzottabb alkalmazását szorgalmazzák.

Mártonffy Attila
2020. 10. 07. 15:24
Logo of Google is seen at VivaTech fair in Paris
Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Monopóliumként viselkedő, saját területükön piaci hatalmukkal visszaélő, versenykorlátozó cégeknek aposztrofálta az amerikai technológiai óriásvállalatokat tegnapi jelentésében az amerikai képviselőház jogi bizottsága. A demokrata többségű testület új trösztellenes szabályozást sürgetett, és szorgalmazta a Facebook, a Google, az Amazon és az Apple feldarabolását, az utódcégeknek pedig megnehezítené más társaságok felvásárlását. A 450 oldalas dokumentum tizenöt hónap vizsgálódás után született. – Egyszerűen mondva, a társaságok, amelyek egykor jelentéktelen induló cégecskékként törtettek előre, mára olyan monopóliumokká váltak, amilyeneket utoljára az olajbárók és vasúti hatalmasságok idejében láttunk – fogalmaz a riport.

A jelentés egyúttal felszólította a kongresszust, hogy növelje a monopóliumellenes hatóságok hatalmát, beleértve a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot (FTC) is. A törvényhozásnak növelnie kell továbbá a bizottság és az igazságügyi minisztérium versenyhatósági részlegének a költségvetését.

Amennyiben a képviselők elfogadják a javaslatot, két évtizede a legnagyobb változás következhet be a monopóliumellenes törvénykezésben.

A republikánus képviselők nem csatlakoztak a demokrata kezdeményezéshez, inkább saját javaslattal álltak elő – írja a Deutsche Welle német hírportál. Eszerint célzottabban kellene betartatni a jelenlegi vonatkozó törvényeket, s nem új, a piaci innovációt megölő súlyos szabályozással. Egy ohiói republikánus képviselő szerint a demokraták radikális elképzelése a szélsőbal irányba mozdítaná a trösztellenes törvényalkotást.

Az érintett technológiai társaságok azzal igyekeztek védeni a fennálló helyzetet, hogy bármilyen változtatás káros lenne a fogyasztóknak. Hangoztatták, hogy a jelentés a versenytársak pontatlan és elavult állításait tartalmazza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.