Kiket hoztak Németországba? – nem hisznek a szemüknek

A CDU/CSU-nak sem tetszik a migrációs paktum, amely nagyobb terhet róna az országra.

2020. 10. 04. 7:44
null
Leszbosz szigete, 2020. szeptember 9. Kísérõ nélküli gyerekek várják, hogy Athénba szállítsák õket, miután leégett korábbi tartózkodási helyük, a görögországi Leszbosz szigetén fekvõ Moria migránstábor 2020. szeptember 9-én. Az Európai Unió ezen a napon bejelentette, hogy négyszáz, kíséret nélkül érkezett gyermek szárazföldre szállítását finanszírozza a táborból. A 2800 személyesre tervezett Moria migránstáborban jelenleg mintegy 12 600 ember van. MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu Fotó: Oresztisz Panajotu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén eddig több mint ezer menedékkérőt szállították át a görögországi menekülttáborokból más európai országokba – derül ki az ANSA olasz hírügynökség pénteki jelentéséből, amely nemzetközi szervezetek adataira hivatkozik. Az ezredik bevándorló és társai szerdán érkeztek Németországba. Az Európai Bizottság által finanszírozott, és ENSZ-szervezetek által végrehajtott áttelepítési program részeként eddig Németország mellett Franciaország, Belgium, Luxemburg, Portugália, Írország és Finnország fogadott be összesen 1066 bevándorlót. A program elsődleges célja menedéket nyújtani a kísérő nélkül Európába érkezett gyermekeknek. Az ANSA beszámolója szerint további 4400 kísérő nélküli, illetve családjuktól elválasztott gyermek tartózkodik görögországi menekülttáborban.

Az eddig befogadott 1066-ból szerdán 139-en landoltak a hannoveri repülőtéren. Közülük 51 kísérő nélküli fiatal érkezett abból a leszboszi menekülttáborból, amelyet a bevándorlók gyújtottak fel néhány héttel ezelőtt. A maradék 88 ember Görögország más menekültszállásairól jött Németországba: a hivatalos tájékoztatás szerint 17-en egészségügyi ellátásra szoruló gyermekek, 71-en pedig a közvetlen családtagok.

– Idáig rendben van a dolog. Nem tudni azonban, hogy hány évesek a kísérő nélküli bevándorlók, milyen neműek és milyen nemzetiségűek

jegyezte meg a Junge Freiheit konzervatív német hetilap. Az újság szerint ezekre a kérdésekre joguk van választ kapniuk a polgároknak, ha már a német állam havonta fejenként ötezer eurót költ a kiskorú migránsok ellátására. Kérdéseiket azonban a szövetségi belügyminisztérium az adatvédelmi törvényekre hivatkozva elhárította.

A kérdésfeltevés már csak azért is jogos, mert korábban már előfordult, hogy – a vezető német kormánypárt, a CDU Értékek Uniója nevű konzervatív szárnyának szavaival élve – „a szövetségi kormány a menekültek befogadását illetően megvezetett bennünket”. Mint a Magyar Nemzet is beszámolt róla május végén, a Németország által Görögországból tavasszal

befogadott kiskorúak zöme nem annyira beteg kislány, mint inkább egészséges fiatal férfi volt.

Az akkor érkezett 47 fiatalból csupán négy volt lány. A Junge Freiheit azonban a hannoveri repülőtéren most szerdán készült videófelvételek alapján sincs meggyőződve arról, hogy valójában Németország nem életerős fiatal férfiakat fogadott be.

– Ismerős a helyzet: a szövetségi kormány azt reklámozza, hogy lányokat hoz a menekülttáborokból, majd túlnyomórészt fiatal férfiak érkeznek, mint kísérő nélküli „menekültek” – háborgott a felvételek láttán Beatrix von Storch, az ellenzéki bevándorlásellenes AfD alelnöke is. Thorsten Frei, a CDU/CSU parlamenti frakcióvezető-helyettese pedig az Európai Bizottság által nemrég Brüsszelben bemutatott új migrációs paktum veszélyeire hívta fel a figyelmet. Mint mondta, az kiterjesztené a védelemre jogosultak körét, vagyis

Berlinnek azokért a menedékkérőkért is felelősséget kellene vállalnia a jövőben, akiknek felnőtt testvérei Németországban élnek.

Ez különösen nagy terhet róna az országra, amely az elmúlt években több mint 800 ezer menedékkérelmet hagyott jóvá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.