időjárás 4°C Karola , Károly 2023. január 28.
logo

Újabb tíz névre derülhet fény a brüsszeli korrupciós botrányban

Kiket hoztak Németországba? – nem hisznek a szemüknek

Kottász Zoltán
2020.10.04. 07:44
Kiket hoztak Németországba? – nem hisznek a szemüknek

Idén eddig több mint ezer menedékkérőt szállították át a görögországi menekülttáborokból más európai országokba – derül ki az ANSA olasz hírügynökség pénteki jelentéséből, amely nemzetközi szervezetek adataira hivatkozik. Az ezredik bevándorló és társai szerdán érkeztek Németországba. Az Európai Bizottság által finanszírozott, és ENSZ-szervezetek által végrehajtott áttelepítési program részeként eddig Németország mellett Franciaország, Belgium, Luxemburg, Portugália, Írország és Finnország fogadott be összesen 1066 bevándorlót. A program elsődleges célja menedéket nyújtani a kísérő nélkül Európába érkezett gyermekeknek. Az ANSA beszámolója szerint további 4400 kísérő nélküli, illetve családjuktól elválasztott gyermek tartózkodik görögországi menekülttáborban.

Az eddig befogadott 1066-ból szerdán 139-en landoltak a hannoveri repülőtéren. Közülük 51 kísérő nélküli fiatal érkezett abból a leszboszi menekülttáborból, amelyet a bevándorlók gyújtottak fel néhány héttel ezelőtt. A maradék 88 ember Görögország más menekültszállásairól jött Németországba: a hivatalos tájékoztatás szerint 17-en egészségügyi ellátásra szoruló gyermekek, 71-en pedig a közvetlen családtagok.

– Idáig rendben van a dolog. Nem tudni azonban, hogy hány évesek a kísérő nélküli bevándorlók, milyen neműek és milyen nemzetiségűek

jegyezte meg a Junge Freiheit konzervatív német hetilap. Az újság szerint ezekre a kérdésekre joguk van választ kapniuk a polgároknak, ha már a német állam havonta fejenként ötezer eurót költ a kiskorú migránsok ellátására. Kérdéseiket azonban a szövetségi belügyminisztérium az adatvédelmi törvényekre hivatkozva elhárította.

A kérdésfeltevés már csak azért is jogos, mert korábban már előfordult, hogy – a vezető német kormánypárt, a CDU Értékek Uniója nevű konzervatív szárnyának szavaival élve – „a szövetségi kormány a menekültek befogadását illetően megvezetett bennünket”. Mint a Magyar Nemzet is beszámolt róla május végén, a Németország által Görögországból tavasszal

befogadott kiskorúak zöme nem annyira beteg kislány, mint inkább egészséges fiatal férfi volt.

Az akkor érkezett 47 fiatalból csupán négy volt lány. A Junge Freiheit azonban a hannoveri repülőtéren most szerdán készült videófelvételek alapján sincs meggyőződve arról, hogy valójában Németország nem életerős fiatal férfiakat fogadott be.

– Ismerős a helyzet: a szövetségi kormány azt reklámozza, hogy lányokat hoz a menekülttáborokból, majd túlnyomórészt fiatal férfiak érkeznek, mint kísérő nélküli „menekültek” – háborgott a felvételek láttán Beatrix von Storch, az ellenzéki bevándorlásellenes AfD alelnöke is. Thorsten Frei, a CDU/CSU parlamenti frakcióvezető-helyettese pedig az Európai Bizottság által nemrég Brüsszelben bemutatott új migrációs paktum veszélyeire hívta fel a figyelmet. Mint mondta, az kiterjesztené a védelemre jogosultak körét, vagyis

Berlinnek azokért a menedékkérőkért is felelősséget kellene vállalnia a jövőben, akiknek felnőtt testvérei Németországban élnek.

Ez különösen nagy terhet róna az országra, amely az elmúlt években több mint 800 ezer menedékkérelmet hagyott jóvá.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.