Halállal fenyegették meg a spanyol kormány több tagját

Fenyegető üzenetet és lőszert küldtek a spanyol kormánytagoknak. A madridi választások miatt lemondott miniszterelnök-helyettes mellett a belügyminisztert és a csendőrség vezetőjét is golyó általi halállal fenyegették meg. A támadás hatással volt a pénteki kampányvitára is, ahol a szélsőjobb és a szélsőbaloldal feszült egymásnak. Előbbi szerint ugyanis a kormány hazudik a fenyegető levelekről.

Tóth Brigitta, Alicante
2021. 04. 26. 10:19
Iglesias, Pablo
Madrid, 2019. április 29. Pablo Iglesias, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés vezetõje sajtótájékoztatót tart a párt madridi székházában az elõrehozott parlamenti választások napján, 2019. április 28-án. A Podemosra a választók 11,9 százaléka szavazott, így 35 képviselõt delegálhat a 350 tagú parlamentbe, ami visszaesést jelent a 2016-os voksoláson elért eredményükhöz képest. MTI/EPA/EFE/J. P. Gandul Fotó: J. P. Gandul
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fenyegető levelet kapott a spanyol kormány több tagja. Borítékba csomagolt töltényeket és egy-egy személyre szóló üzenetet küldtek ismeretlenek a volt miniszterelnök-helyettesnek, Pablo Iglesiasnak (Podemos – Együtt képesek vagyunk), Fernando Grande-Marlaska belügyminiszternek és a csendőrség főigazgatójának, María Gámeznek. A belügyekért felelős tárcavezetőnek azt írták:

„Tíz napod van a lemondásra. Az az idő, amikor még röhögtél rajtunk, lejárt. Országos rendőrség, csendőrség: addig van időd, míg el nem durran a töltény.”

A május 4-re kiírt előrehozott madridi választásokon saját pártja színeiben induló Iglesias levelében egyebek között az állt, hogy a szüleivel és feleségével együtt halálra van ítélve. A történteket jelentették a rendőrségnek. A belügyminiszter vasárnapi tájékoztatása szerint a nyomozás már előrehaladott állapotban van.

A fenyegető levelek ügye hatással volt a pénteken megrendezett második kampányvitára is, melyet a szélsőbal és a szélsőjobboldal egymásnak feszülése miatt le kellett fújni. A Cadena SER rádiócsatornán megtartott eseményen

a szélsőjobboldali Vox jelöltje, Rocio Monasterio közölte: szerinte Pablo Iglesias hazudik a neki (is) címzett fenyegető levélről. A Podemos vezetője bocsánatkérésre szólította fel, majd hozzátette, hogy ha ez nem történik meg, akkor távozik a stúdióból.

Iglesias szerint nem fogadható el az, hogy amikor gyilkossággal fenyegetnek meg kormánytagokat, a szélsőjobboldal a támadás elítélése helyett kétségbe vonja a tényeket. A Vox-jelölt azonban bocsánatkérés helyett tovább provokált: „Álljon fel és menjen innen, úgyis ezt akarja a spanyolok többsége. Takarodjon innen.” A vita vezetője, Ángels Barceló hiába próbálta csillapítani a kedélyeket, Iglesias elhagyta a helyszínt, a kampányvitát pedig félbeszakították.

A spanyol pártok többsége nem ért egyet a kormánytagokkal szembeni erőszakkal. Szerintük ez nem kizárólag a címzettek elleni támadás, hanem a demokrácia megfenyegetése.

Úgy vélik, hogy a Vox jelöltje pénteken átlépte a vörös vonalat azzal, hogy nem ítélte el nyilvánosan az erőszakot és a gyűlöletkeltést.

A kormányon lévő szocialisták (PSOE) vasárnap jelezték: ha a Vox ezt továbbra sem teszi meg nyilvánosan, akkor nem hajlandók több kampányvitán részt venni.

(Borítókép: Pablo Iglesias, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés vezetője Forrás: MTI/EPA/EFE/J. P. Gandul)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.