Izrael is bevezette a harmadik oltást a delta variáns miatt

A tapasztalatok azt mutatják, az emlékeztető oltás nem jár súlyos mellékhatásokkal.

2021. 07. 31. 21:10
null
Jeruzsálem, 2021. január 11. Ultraortodox zsidó egészségügyi dolgozó koronavírus elleni oltóanyagot ad be egy jeruzsálemi oltóközpontban 2021. január 11-én. A 9,3 millió lakosú Izraelben már csaknem kétmillió ember megkapta a védettséget biztosító vakcinát. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehetővé tette az izraeli kormány, hogy azok a hatvan év felettiek, akiknél már legalább öt hónap eltelt a második koronavírus elleni oltás beadása óta, megkapják a harmadik oltást is. Naftali Bennett izraeli miniszterelnök pénteki közleménye szerint vasárnap indul az oltások beadása, amely minden esetben a Pfizer–BioNTech-vakcina lesz. Isaac Herzog izraeli elnök már megkapta a harmadik oltást pénteken. A kormány az egyre jobban terjedő, az eredeti változatnál veszélyesebb delta variáns miatt döntött az intézkedés meghozatala mellett.

– A megfigyelések azt mutatják, hogy az idő múlásával csökken a szervezet immunitása

– magyarázta korábban Bennett, miért van szükség az emlékeztető oltásra. A Pfizer-cég vezérigazgatója, Albert Bourla szerdán arról beszélt, a második adag vakcina beadása után az oltás hatékonysága némileg csökken.

Ultraortodox zsidó egészségügyi dolgozó koronavírus elleni oltóanyagot ad be egy jeruzsálemi oltóközpontban 2021. január 11-én
Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

A politikus hangsúlyozta, a harmadik oltás célja, hogy az immunrendszert védje és jelentős mértékben csökkentse a fertőzések és a súlyos betegségek esélyét. A kormányfő hozzátette: eddig mintegy kétezer legyengült szervezetű személy kapta meg a harmadik vakcinát, akiknél nem jelentkezett semmilyen súlyos mellékhatás. Bennett arról is beszélt közleményében, az oltási kampány következő szakaszát 56:1 arányban szavazta meg a kormány kutatócsoportja komoly elemzésre hivatkozva, amelyet állítólag hamarosan nyilvánosságra hoznak.

– Ahogy az influenza elleni oltást, úgy a koronavírus elleni oltást is meg kell újítani időnként

– fogalmazott Bennett.

Izraelben éppen egy hónappal ezelőtt rendelték el újra a maszkviselési kötelezettséget a zárt terekben, noha a közel-keleti állam volt a világ egyik legsikeresebb országa a járvány elleni küzdelemben. A delta variáns azonban Izraelt sem kerülte ki, itt is megemelte a járványügyi mutatókat: július hónapban gyakorlatilag mindennap egyre magasabb számban regisztrálták a betegeket, és a kórházi ápolásra szorulók száma is növekvő tendenciát mutat. Szombati adatok szerint 284 személyt ápolnak kórházban és összesen harminc személyt kezelnek intenzív osztályon. Az elhunytak számában szerencsére továbbra sincs emelkedés, négy áldozatnál többet nem jelentettek a hónapban egyik nap sem. Az oltási kampány szintén Izraelben volt a leggyorsabb, a lakosság (9,3 millió fő) közel hatvan százaléka kapta meg a mindkét adag oltást. Az országban a járvány kezdete óta több mint 873 ezer fertőzöttet jelentettek és közel 6500 halálesetről számoltak be a hatóságok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.