időjárás 23°C Róbert 2023. június 7.
logo

Salvini a szabadságra, családra, népekre épülő Európában hisz

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.07.04. 19:41
Salvini a szabadságra, családra, népekre épülő Európában hisz

A Liga és európai szövetségesei igent mondanak Európára, amelyben azonban „főszereplők” akarnak lenni, nem pedig „utolsók a sorban” a párt vezetője, Matteo Salvini szerint, aki az uniós tagországok tizenhat pártjának Európa jövőjéről aláírt korábbi közös nyilatkozatáról beszélt vasárnap. Matteo Salvini kijelentette:

„igent mondunk Európára, igent az atlanti szövetségre, igent a NATO-ra, de főszereplőként, nem pedig utolsóként a sorban, ahogyan egyesek bennünket szeretnének látni”.

A jobboldali politikus hozzátette, az identitásra, szabadságra, családra, népekre, fejlődésre épülő Európában hisz, ahol kevesebb az adó, kevesebb a bürokrácia, jobban működik az igazságügy, és nem létezik „vad, szabályok nélküli bevándorlás”.

Matteo Salvini azokra az olaszországi kommentárokra reagált, amelyek a pártok és a sajtó részéről a pénteken Európa jövőjéről aláírt közös nyilatkozatot követték, amelyhez többek között a Liga, a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek, a lengyel Jog és Igazságosság, a francia Nemzeti Tömörülés, valamint a Fidesz is csatlakozott.

Lorenzo Fontana, a Liga politikusa a Libero című jobboldali napilapban – amely a magyar kormánynak az EU jövőjéről szóló hétpontos javaslatcsomagját is közölte – elmondta: a Liga célja, hogy Európában nagyobb erővel tudjon fellépni.

– A kiáltvány segítségével kiléphetünk az elszigeteltségből, és a második csoportjává válhatunk az Európai Parlamentnek. Európa növekedésén, jólétén dolgozunk közös értékek mentén

– jelentette ki. A jobboldali Il Giornale úgy látta, a 16 párt közös nyilatkozata nem EU-ellenes, csak olyan Európát vázol fel, amely eltér a baloldalétól.

A nyilatkozathoz nem csatlakozott a Hajrá, Olaszország! (FI) alelnöke. Antonio Tajani jelentősnek tartja, hogy a közös charta aláírói nem akarnak kilépni az EU-ból. A nyilatkozat az első lépés, de az Európai Néppárt nélkül nem lehet sehova eljutni, nem lehet a baloldalt legyőzni – nyilatkozta Tajani az Il Messaggerónak, emlékeztetve arra, hogy Silvio Berlusconi pártvezető ezzel egy időben az olasz jobboldali és jobbközép pártok szövetségének megteremtésén dolgozik. Az FI másik politikusa, Mariastella Gelmini, a tartományokkal való kapcsolattartásért felelős miniszter a Corriere della Sera napilapnak leszögezte, hogy az FI az Európai Néppártban marad.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.