időjárás 1°C Szabina 2021. October 27.
logo

A kormányzó Egységes Oroszország nyerte meg a választásokat

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.09.19. 21:29 2021.09.19. 21:43
A kormányzó Egységes Oroszország nyerte meg a választásokat

A kormányzó Egységes Oroszország párt az INSZOMAR szociális marketingintézet exit pollja szerint a szavazatok 45,2 százalékával megnyerte a parlamenti választást. A kommunisták 21, a liberális demokraták  8,7, az Igazságos Oroszország – Hazafiak – Az Igazságért párt pedig 7,9 százalékot kapott. Az exit poll szerint az Új Emberek 4,7 százalékkal nem tudta átlépni a parlamentbe jutás küszöbét.

Az exit poll a pártlistára leadott szavazatokra összpontosított. A 450 alsóházi parlamenti mandátum sorsának felét a listák, a másik felét az egyéni körzetek eredményei döntik el. A központi választási bizottság a szavazatok 12,25 százalékának összesítése alapján azt közölte, hogy az Egységes Oroszország a voksok több mint 40 százalékával vezet, a kommunisták több mint 24 százalékot kaptak.

Makszim Revenko, az Egységes Oroszország főtanácsának titkárhelyettese kijelentette, hogy pártja mind a listás, mind az egyéni körzetben leadott szavazatok alapján meggyőző diadalt aratott. Gennegyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának elnöke azt hangoztatta, hogy „a választó meghallott bennünket, hitt nekünk és ránk szavazott”. A kommunisták voltak egyébként az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által kezdeményezett „okosszavazás” fő kedvezményezettjei. A taktikai voksolás résztvevői azokat a jelölteket támogatták, akik a legnagyobb eséllyel vehették fel a versenyt az Egységes Oroszországéival.

 

Borítókép: Népviseletbe öltözött, védőmaszkos szavazók a csecsenföldi fővárosban, Groznijban az orosz parlamenti és önkormányzati választások harmadik napján, szeptember 19-én
Fotó: MTI/AP/Musa Sadulayev