Lapozó: Újabb tüntetésekkel fenyegetőznek az olasz kormány ellen lázadó csoportok

Belgium félmilliárd eurót fordít az energiaárak leküzdésére · Meghosszabbítaná a járványügyi felhatalmazását a svéd kormány · A finnországi szexuális bűncselekmények elkövetői között is felülreprezentáltak a bevándorlók · Újabb tüntetésekkel fenyegetőznek az olasz kormány ellen lázadó csoportok

Magyar Nemzet
Forrás: Mediaworks2021. 10. 12. 18:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgium félmilliárd eurót fordít az energiaárak leküzdésére

A 2022-es belga költségvetést a héten mutatják be Brüsszelben, és akárcsak a kontinens többi részén, a drasztikusan növekvő energiaárak Belgiumban is lépéskényszerbe helyezték a döntéshozókat. A belga lapok szerint hosszas egyeztetések után a hétpárti szövetségi kormányban kedd reggelre sikerült megállapodni a rezsi mérsékléséről: 2022 első negyedévében kitolták az egymillió legszegényebb háztartásnak járó adókedvezményt, akik ezenfelül 80-100 eurós támogatást is kapnak majd. Források szerint úgy számolnak, hogy legalább félmilliárd eurót kell az energiaválság menedzselésére fordítani. Ez annak fényében tűnik igencsak optimista becslésnek, hogy a belga villamosenergia- és földgázszabályozási bizottság nemrég adott közre egy jelentést, amely szerint évente hétszáz eurós (nagyjából 250 ezer forintos) árnövekedéssel lehet számolni háztartásonként. 

Forrás: RTBF

Meghosszabbítaná a járványügyi felhatalmazását a svéd kormány

A stockholmi kormány különleges felhatalmazása azzal a céllal jött létre, hogy hatékonyan tudjon törvényeket és rendelkezéseket hozni a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. A tavaly januárban életbe lépett Covid–19-törvény először szeptember végén járt volna le, amit először négy hónappal hosszabbított meg a törvényhozás. Most azt javasolja a kabinet, hogy 2022 május 31-ig terjessze ki a parlament a kormány felhatalmazását. A szociális miniszter közleményében leszögezte, hogy a járvány még mindig tart, és nem lehet megjósolni, milyen lesz 2022 tavasza. – A kormánynak továbbra is megfelelő felkészültséggel kell rendelkeznie, ami lehetővé teszi a járvány elleni intézkedések meghozatalát, ha szükséges – mondta Lena Hallengren. Jelenlegi formájához képest a javaslat több módosítást is tartalmaz.

Forrás: SVT

A finnországi szexuális bűncselekmények elkövetői között is felülreprezentáltak a bevándorlók

A Finn Ifjúsági Kutatóhálózat által, a kormány megbízásából készült kutatás riasztó képet fest a migrációról a szexuális bűncselekmények kapcsán. Míg a lakosság csak hét százalékát teszik ki a bevándorló-hátterű lakosok, addig az ilyen bűncselekmények elkövetőinek 38 százaléka migráns, ami emelkedést jelent a korábbi évekhez képest. Még nyugtalanítóbb, hogy a gyermekek elleni szexuális visszaélések aránya a migránsok között szignifikáns emelkedést mutat. A kutatásból az nem derül ki, hogy az elkövetők hány százaléka első, második vagy harmadik generációs bevándorló.

A nemi erőszakot elkövetők közül 2020-ban 20,3 százalék a Közel-Keletről származott, 1,4 százalék pedig Afrikából, míg 6,4 százalékukról nem lehet tudni, hogy honnan érkeztek. Finnország ebben a tekintetben nem kivétel azon országok között, ahol magas számban fogadtak be migránsokat – hasonló a helyzet Németországban, Franciaországban, Dániában és Olaszországban is. A bűnmegelőzési tanács publikációjából az derült ki, hogy a bevándorló-hátterű lakosok körében 2,5-szeres az esélye annak, hogy szexuális bűncselekményt kövessen el, mint azon svédeknél, akiknél mindkét szülő Svédországban született.

Forrás: Remix, YLE, Brå

Újabb tüntetésekkel fenyegetőznek az olasz kormány ellen lázadó csoportok

„Folytatjuk az ellenállást, nem tűrjük a kormány által bevezetett diktatúra hangulatát keltő módszereket” – tesznek ígéretet az olasz nagyvárosok tereit megtöltő demonstrációk szervezői. A zöldkártya bevezetése ellen tiltakoznak, amely szerintük nemcsak szabadságsértő, hanem politikai zsarolás. A megmozdulás irányítója a Forza Nuova radikális csoport egyik vezetője, Luca Castellini hangsúlyozta: a Rómában összegyűlt ötvenezer elégedetlen tüntető nem lehet fasiszta, vörös vagy fekete, egyszerűen olaszok, akik szabadságukért harcolnak. Castellini egy „kínai mintára készült útlevélhez” hasonlítja a védettségi igazolást, amely, véleménye szerint, valójában a személyek teljes körű ellenőrzését szolgálja. „Az olasz nép megvédi szabadságát, újra és újra megtöltjük a tereket” – tesz ígéretet a sajtó munkatársainak a csoport vezetője. A tüntetők aggodalommal töltik el a közrend fenntartásáért felelős szerveket.

Forrás: LaStampa

Borítókép: Instagram/Luca Castellini

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.