Pénzügyi gesztus – fájdalomdíjat fizet Svájc az EU-tagállamoknak

A svájci parlament csütörtökön megszavazta azt a jogszabályt, miszerint az ország több mint egymilliárd eurót ad az Európai Unió tagországainak, megenyhítendő őket azért, hogy májusban megszakította az EU-val az éveken át folytatott tárgyalásaikat a kétoldalú kapcsolatok átfogó rendezéséről.

Forrás: MTI2021. 10. 01. 9:05
Nfels, 2021. szeptember 30. Nyri hegyi legeljkrl lehajtjk a vlgybe a marhkat a svjci Alpokban, Nfels krnykn 2021. szeptember 30-n. MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller Fotó: Gian Ehrenzeller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvényt napközben jóváhagyta a svájci parlament felsőháza, majd este nagy többséggel az alsóház is.

Svájc azért nem írta alá a kétoldalú kapcsolatokat megerősítő 2018-as szerződéstervezetet, mert kulcsfontosságú kérdésekben nem tudott megállapodni az unióval. Közölte ugyanakkor, hogy reméli, a továbbiakban is szoros marad a kapcsolat, hiszen már több mint száz kétoldalú megállapodást kötöttek. A svájci parlament most is hangsúlyozta, hogy az ország továbbra is az EU megbízható partnere akar lenni.

Ignazio Cassis külügyminiszter azt mondta: a pénzadománnyal nem egyes tagországok költségvetésének bevételi oldalához akarnak hozzájárulni, hanem bizonyos programokat akarnak belőle finanszírozni, elsősorban olyanokat, amelyek az EU-hoz 2004-től kezdődően csatlakozó 13 ország javát szolgálják.

A felek egyebek között azért nem tudtak megállapodni, mert Svájc szerint az EU-szabályok diszkriminálják a zürichi tőzsdét, valamint nem sikerült lefektetni az egységes uniós piacon való svájci jelenlét jogi kereteit és az esetleges nézeteltérések rendezésének módját. Pedig Svájcnak az Európai Unió a legfontosabb gazdasági partnere. Ezenkívül a megállapodás értelmében a svájci állampolgárok ugyanolyan feltétellel jelenhettek volna meg az uniós munkaerőpiacon, mint az EU-állampolgárok, viszont Bern elzárkózott attól, hogy az uniós lakosok is szabadon hozzáférjenek az ottanihoz.

(Borítókép: Lehajtják legelőjükről a völgybe a marhákat a svájci Alpokban. Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.