időjárás 6°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo

Portugáliában kétségessé vált a Costa-kormány jövője

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.28. 13:00
Portugáliában kétségessé vált a Costa-kormány jövője

Portugáliában kétségessé vált az Antonio Costa szocialista miniszterelnök vezette kormány jövője, miután a parlament szerdán nem fogadta el a 2022-es költségvetést.

A Publico című helyi napilap szerint 

a költségvetési javaslatot 117 szavazattal 108 ellenében, öt tartózkodás mellett elutasították.

 Marcelo Rebelo de Sousa államfő közölte, hogy új választásokat ír ki, ha a költségvetést nem fogadják el gyorsan. A következő választás csak 2023-ban lenne esedékes.

Costa kisebbségi kormányt vezet, mérsékelt szocialistáinak a 230 fős törvényhozásban 108 mandátuma van. Sorsa a kormányon kívüli kisebb baloldali pártok támogatásától függ. A voksoláskor a marxista Baloldali Blokk és a Kommunista Párt azonban a költségvetés ellen szavazott, akárcsak a konzervatív Szociáldemokrata Párt.

A baloldali pártok nagyobb kiadásokat akartak a szegénység elleni intézkedésekre és az egészségügyi rendszerre, valamint a munkaügyi törvények javítására. A baloldalról érkező kritikákra reagálva Costa szocialistái hangsúlyozták, hogy elérték a pénzügyileg megvalósítható határt. A párt közölte, hogy nem akar előrehozott választásokat, de nem is tart tőle. 

Aggodalomra ad okot ugyanakkor, hogy a jobboldali populista párt, a Chega! (Elég volt!) jelentős előnyre tehet szert egy esetleges új választás esetén.

A legutóbbi, 2019-es parlamenti választáson a szavazatok 1,3 százalékával és egy mandátummal kellett beérnie. A tavalyi elnökválasztáson januárban azonban jelöltjük, Andre Ventura a szavazatok 11,9 százalékát szerezte meg.

Borítókép: A portugál miniszterelnök, Antonio Costa

Fotó: Darrin Zammit Lupi