időjárás 4°C Virgil 2021. November 27.
logo

Sokkal nagyobb az Európán kívüliek munkanélkülisége Franciaországban, mint az állampolgárok körében

Forrás: V4NA Hírügynökség
2021.10.28. 08:30 2021.10.28. 14:55
Sokkal nagyobb az Európán kívüliek munkanélkülisége Franciaországban, mint az állampolgárok körében

A statisztikák szerint Franciaországban az Európán kívüli külföldiek körében a munkanélküliség két és félszer nagyobb, mint a francia állampolgárok esetében – írja a V4NA hírügynökség.

Pontosan 2,6-szor annyi Európán kívülről származó munkanélküli volt 2018-ban Franciaországban, mint állástalan francia állampolgár – mutat rá a Fdesouche.com portál a francia statisztikai hivatal, az INSEE adataira.

A portál azt írja, hogy 

2018-ban az Európai Unión kívüli külföldiek munkanélküliségi rátája 22 százalék volt Franciaországban. 

Ugyanez a francia állampolgárok körében nyolc százalék volt, ami 2,6-szoros különbséget jelent a két adat között. Ez a különbség a nők esetében valamivel nagyobb, pontosan háromszoros (24 százalék, szemben a francia állampolgárságú nők nyolc százalékával) volt ebben az évben.

Az egy évvel korábbi adatok még jelentősebb eltérést mutatnak. 2017-ben a Franciaországban tartózkodó nem uniós külföldiek munkanélküliségi rátája (24 százalék) 2,8-szor volt nagyobb, mint a francia állampolgároké (kilenc százalék). A különbség a nők esetében ekkor is jelentősebb volt valamivel (26 százalék, míg a francia állampolgárságú nők esetében kilenc százalék).

Az OECD 2017-es adatai szerint Franciaországban 2,85 millió olyan 15 és 34 év közötti lakos volt, akik nem tanultak, nem dolgoztak, de még szakmai tréningekre sem jártak. 40 százalékuk vagy külföldön született, vagy legalább az egyik szülője bevándorló.

Nyáron a híres filozófus, Alain Finkielkraut is aggodalmát fejezte ki a franciaországi társadalmi folyamatok kapcsán. 

Finkielkraut szerint soha nem látott válságba sodorta Franciaországot az ellenőrizetlen bevándorlás.

Egy idei közvélemény-kutatás arra is rámutatott, hogy a franciák háromnegyede szerint az ország megtelt, és nem akarnak több bevándorlót.

2019-ben egyébként a francia lakosság mintegy tíz százaléka volt bevándorló a statisztikák szerint.

Borítókép: Bevándorlók a Tous Migrants (Minden Migráns) nevű segélyszervezet menhelyén (Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)