Az USA-ban egy év alatt több mint százezer ember halt meg kábítószer-túladagolásban

Szakértők szerint az elkeserítő adatokhoz a fentanil elterjedése mellett a koronavírus-járvány is nagyban hozzájárult.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 18. 9:11
Drug Overdose Deaths Skyrocket In 2020 Fueled By Coronavirus Pandemic
PHILADELPHIA, PENNSYLVANIA - JULY 19: Rich and Peg shoot-up a mix of heroin and fentanyl on a street in Kensington on July 19, 2021 in Philadelphia, Pennsylvania. According to data from the US Centers for Disease Control and Prevention's National Center for Health Statistics, over 93,000 people died from a drug overdose last year in America. These numbers and the continued rise in opioid use made 2020 the deadliest year on record for drug overdoses. Officials have said that the increase is being driven by the lethal prevalence of fentanyl and stressed Americans due to the Covid pandemic. Kensington, a neighborhood in Philadelphia, has become one of the largest open-air heroin markets in the United States. Spencer Platt/Getty Images/AFP (Photo by SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Europress/AFP/Spencer Platt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 100 000 ember halt meg kábítószer-túladagolásban az Egyesült Államokban a 2021 áprilisával zárult 12 hónapos időszakban 

– derült ki az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szerdán közzétett adataiból.

A CDC közlése szerint a túladagolás miatti halálozások száma több mint két évtizede folyamatosan emelkedik, az elmúlt két évben ez a folyamat felgyorsult, és a szerdán közzétett új adatok szerint 2020 májusától 2021 áprilisáig csaknem 30 százalékkal nőtt. Az adatok azt mutatják, hogy az ópiátok csaknem 75 000 halálesetet okoztak az idén áprilisig, és a szintetikus ópiátok, mint például a fentanil, 64 000 ember halálához vezettek.

A fentanil az Egyesült Államokban öt évvel ezelőtt – a legtöbb túladagolásos halálesetet okozó kábítószer-típusok között – megelőzte a heroint. A kábítószer-kereskedők a fentanilt más kábítószerekkel keverik, ez az egyik oka annak, hogy a metamfetamin és a kokain okozta halálesetek száma is emelkedik. A CDC utalt arra, hogy a fentanillal összefüggő halálesetek száma ugrásszerűen növekszik például Las Vegas környékén is. A dél-nevadai egészségügyi körzetben idén augusztusig 160 kábítószer-túladagolásos halálesetet regisztráltak. Brandon Delise, az egészségügyi körzet járványügyi szakértője szerint a régióban minden valószínűség szerint túlszárnyalják majd a tavaly tapasztalt 193, fentanil okozta halálesetet.

A szakértők úgy vélik, hogy a fentanil elterjedése mellett a koronavírus-járvány is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megnőtt a kábítószerfogyasztás és -túladagolás, illetve az ezzel összefüggő halálozások aránya az egész országban. A Covid–19 járvány ugyanis sok kábítószer-fogyasztót is „szociálisan elszigetelt”, emiatt nem kapták meg a szükséges kezeléseket.

Ezek az adatok iszonyúak 

− nyilatkozta Katherine Keyes, a Columbia Egyetem kábítószerrel történő visszaélésekkel foglalkozó szakértője szerdán az amerikai AP hírügynökségnek. 

Ez olyan mértékű túladagolásos haláleset, amelyet ebben az országban még nem tapasztaltunk

− tette hozzá.

A kábítószer-túladagolás ma már meghaladja az autóbalesetek, a fegyveres erőszak, sőt az influenza és a tüdőgyulladás miatt bekövetkezett halálesetek számát is az Egyesült Államokban. Az összesített adat megközelíti a cukorbetegség miatt elhunyt emberek számát. A cukorbaj az ország hetedik számú halálozási oka.

A CDC adatai szerint a túladagolásban elhunyt áldozatok száma Delaware, New Hampshire, New Jersey és Dél-Dakota államok kivételével minden tagállamban nőtt az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. A legnagyobb növekedést Vermont (70 százalék), Nyugat-Virginia (62 százalék) és Kentucky (55 százalék) államokban tapasztalták. Minnesotában 858-ról 1188-ra, körülbelül 39 százalékkal nőtt a túladagolás miatti halálesetek száma 2020 májusa és 2021 áprilisa között.

Borítókép: Rich és Peg heroin és fentanil keverékével „lövöldöznek” Kensington egyik utcájában 2021. július 19-én Philadelphiában, Pennsylvaniában (Fotó: Spencer Platt / Getty Images North America /  AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.