időjárás -4°C Fábián, Sebestyén 2022. January 20.
logo

Három hónappal kinevezése után először üzent a nyilvánosságnak a tálib miniszterelnök

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.28. 13:30
Három hónappal kinevezése után először üzent a nyilvánosságnak a tálib miniszterelnök

Három hónappal kinevezése után először szólalt meg a nyilvánosság előtt Hasszán Ahund molla, a tálibok kormányának ügyvivő miniszterelnöke: az állami televízióban szombaton közzétett hangüzenetében azt mondta, hogy 

a tálibok nem tehetők felelőssé a gazdasági válságért, és az ország hálás lehet a rezsimnek.

A félórás, előre felvett hangüzenetben Ahund megjegyezte: a tálibok betartották ígéreteiket, és addig harcoltak a külföldi erők ellen, amíg létre nem jött az iszlám kormányzat és helyre nem állt az ország stabilitása. Az ügyvivő kormányfő szerint az előző kabinet a világ leggyengébb rendszerét működtette, mindent átszőtt a korrupció, a tálibok viszont a korrupció felszámolásán fáradoznak. Hozzátette: az éhínség, a munkanélküliség és az árak növekedése már a tálib hatalomátvétel előtt is jellemző volt az országban. Úgy vélte, véget tudnának vetni a gazdasági válságnak, ha hozzáférhetnének az afgán központi bank befagyasztott külföldi vagyonához.

A nemzetközileg támogatott kormány augusztusi bukását követően milliók veszítették el legfőbb bevételi forrásukat. Az ENSZ humanitárius katasztrófától tart. A nemzetközi közösség továbbra is vonakodik elismerni a tálib kormányt, és felszólította a rezsimet, hogy hozzon létre egy széles társadalmi képviseleten alapuló kabinetet, illetve tartsa tiszteletben az emberi jogokat és a nők jogait.

Ahund azt állította, hogy kormánya képviseli a különféle társadalmi rétegeket és kisebbségeket, és a nők jogait is tiszteletben tartja.

Ugyanakkor a jelenlegi kabuli kabinet tagjainak több mint 90 százaléka egy etnikai csoport tagja, és mind férfi. Az ügyvivő kormányfő jelezte: a rezsim szeretné rendezni viszonyát a nemzetközi közösség tagjaival, és szeretne jó gazdasági kapcsolatokat fenntartani velük. Egyúttal azt kérte a nemzetközi segélyszervezetektől, hogy segítsenek elkerülni a humanitárius katasztrófát a télen.

Borítókép: A tálibok delegációja részt vesz az Afganisztánról szóló nemzetközi konferencián Moszkvában 2021. október 20-án (Fotó: MTI/EPA/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)