Ferenc pápa: A történelem diktatúráit idézi az Európai Unió

Ferenc pápa is elítélte az Európai Bizottság azon törekvését, hogy a kereszténységre, azon belül is a karácsonyra utaló kifejezéseket eltüntessék a testület kommunikációjából. A katolikus egyházfő szerint nem szabadna, hogy az EU az ideológiai gyarmatosítás útjára lépjen. A magyar kormánypártok soraiból Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője üdvözölte a Szentatya szavait.

Magyar Nemzet
2021. 12. 07. 9:27
SEMJN Zsolt; FERENC ppa; ERD Pter
Budapest, 2021. szeptember 12. Ferenc ppa megrkezik a Liszt Ferenc-repltrre 2021. szeptember 12-n. A katolikus egyhzf az 52. Nemzetkzi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zrmisjre rkezett Budapestre. A kongresszust lezr gynevezett statio orbis, vagyis a vrosrt s a vilgrt bemutatott szentmise hagyomnyosan a katolikus rendezvnysorozat legnneplyesebb esemnye. Balrl Erd Pter bboros, esztergom-budapesti rsek (b) s Semjn Zsolt miniszterelnk-helyettes (b2). MTI/Koszticsk Szilrd Fotó: Koszticsák Szilárd

Ferenc pápa is elítélte az Európai Bizottság azon törekvését, hogy a kereszténységre, azon belül is a karácsonyra utaló kifejezéseket eltüntessék a testület kommunikációjából. A katolikus egyházfő szerint nem szabadna, hogy az EU az ideológiai gyarmatosítás útjára lépjen. A magyar kormánypártok soraiból Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője üdvözölte a Szentatya szavait.

Ferenc pápa nagyon kemény hangvételű nyilatkozatban bírálta az Európai Uniót, miután annak irányadó szerve, az Európai Bizottság (EB) kitiltotta volna a hivatali kommunikációból a karácsony kifejezést, sőt kimondta volna azt is: nem feltételezhető, hogy Európában mindenki keresztény, és mindenki megtartja a keresztény ünnepeket. A katolikus egyházfő ciprusi és görögországi látogatása után újságíróknak azt mondta a történtekkel kapcsolatban: 

A történelemben már annyi diktatúra próbált így cselekedni. Gondoljunk csak Napóleonra. Gondoljunk a náci diktatúrára, valamint a kommunistákra.

Szerinte a történelem során egyik ilyen anakronizmus sem működött. Ferenc pápa azt a Brüsszelben nem túl népszerű véleményt is megfogalmazta, miszerint az EU-nak vissza kellene térnie az alapító atyák szellemiségéhez. „Az Európai Uniónak óvatosnak kell lennie, nem léphet az ideológiai gyarmatosítás útjára, mert ez megosztja az országokat, és bukásra ítéli az uniót” – fogalmazott. Kijelentette azt is, hogy

az EU-nak tiszteletben kellene tartania a tagországok belső struktúráit, azok sokszínűségét és nem szabadna megpróbálnia egységesíteni őket. 

„Veszélyes, ha van egy szuperhatalom, amely gazdasági, kulturális és szociális értelemben is diktál a többi országnak” – érvelt. 

E sorok írásakor az Európai Bizottság még nem reagált a nyilatkozatra. 

Átléptek egy határt

Írtunk róla: sajtóinformációk szerint a Vatikán felháborodásának is köze volt hozzá, hogy Helena Dalli baloldali uniós biztos a múlt héten visszavonta a bizottsági kommunikáció reformjára vonatkozó javaslatát. Ebben az EB nemcsak a kontinens keresztény jellegét, de azt is megkérdőjelezte, hogy az Európai Unióra lehet Európaként utalni. A lapunk által szemlézett, harmincoldalas dokumentumnak „gender”, „LMBTIQ”, „rassz és etnikai származás”, valamint „kultúra, életvitel és meggyőződés” fejezete is van. Kimondja azt is, hogy az intézményi kommunikációnkban sosem vehető adottnak, hogy valaki heteroszexuális, a születési nemével azonosul vagy bináris normák szerint (nő, férfi) határozza meg magát.

A keresztények és heteroszexuálisok érzékenységét mellőző szöveg miatt először az olasz jobboldal kezdett tiltakozásba. Antonio Tajani, a jobbközép Hajrá, Olaszország! alelnöke, az Európai Parlament volt elnöke és az uniós parlament alkotmányügyi bizottságának jelenlegi elnöke az elsők között bírálta a bizottságot. Magyarországról a kormánypártok szintén ellenérzésüket fejezték ki. Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője Facebook-oldalán úgy kommentálta a bizottsági próbálkozást: „Nem adjuk sem a szabadságot, sem a toleranciát és Európát sem. Nem ezért harcoltunk Közép- és Kelet-Európában.” 

Hidvéghi Balázs: Ezek tökéletes, józan gondolatok

Cikkünk megjelenését követően Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője kommentálta Ferenc pápa szavait. Mint azt a politikus Facebook oldalán írta, "Tökéletes, józan gondolatok. Bízzunk benne, hogy lesz foganatja Brüsszelben". 

Árulkodó az is, hogy az EU-t már maga mögött hagyó Egyesült Királyságból is támogatást kapott az egyházfői üzenet. Jacob Rees-Moog brexitáprti konzervatív politikus, a brit kormány parlamenti tevékenységének összehangolásáért felelős kabinetminiszter a Twitteren csak annyit írt: "Mindezt Szent Péter utódja mondja"

Borítókép: Ferenc pápa fogadása a budapesti repülőtéren 2021 őszén (Forrás: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.