időjárás 16°C Orbán 2022. május 25.
logo

„Fertőzéscunamitól” tart Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.29. 19:12
„Fertőzéscunamitól” tart Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz

A koronavírus delta és omikron variánsainak egyidejű terjedése miatt „fertőzéscunami”, a fertőzöttek számának szökőárszerű megugrása fenyeget – figyelmeztetett szerdai genfi sajtótájékoztatóján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. – A delta és az omikron olyan ikerveszély, amelyek miatt a fertőzöttek száma korábban nem látottra nő, csúcsra járatva a kórházi kezeléseket és a halálozásokat – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Nagyon aggódom amiatt, hogy a különösen fertőzőképes és a deltával egy időben terjedő omikron esetcunamihoz vezet. Ez hatalmas nyomást gyakorol már most és fog a jövőben is a kimerült egészségügyi személyzetre és az összeomlás szélén álló egészségügyi rendszerekre

– tette hozzá.

Tedrosz ismételten felszólította az országokat, hogy igazságosan osszák el a védőoltásokat, és figyelmeztetett, hogy a gazdagabb országoknak az emlékeztető oltások iránti „lelkesedése” megfoszthatja a szegény országokat a vakcináktól. A főigazgató hozzátette:

a WHO azért kampányol, hogy minden országban hetvenszázalékos legyen a lakosság átoltottsága 2022 közepére, ami hozzájárulhat a járvány akut szakaszának a lezárásához.

December 22. és 28. között napi átlagban közel 900 ezer új fertőzöttet regisztráltak a világban, az elmúlt 24 órában minden korábbinál több megbetegedést jelentettek több országból, így az Egyesült Államokból, Ausztráliából és számos európai országból. Ez utóbbiak Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Görögország, Ciprus és Málta. Szilveszterkor lesz a második évfordulója, hogy Kína értesítette a WHO-t huszonhét, Vuhanban felfedezett, „ismeretlen eredetű vírusos tüdőgyulladásos” megbetegedésről. A járvány kezdete óta több mint 281 millió koronavírus-fertőzöttet jelentettek a világban, és több mint ötmillió ember halálát okozta a SARS-CoV–2 nevű vírus okozta Covid–19 betegség.

Borítókép: Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója a WHO genfi székházában 2021. december 20-án. (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi)