Idén is zarándokok nélkül ünnepeltek Betlehemben

A tavalyi zárlathoz képest már vidámabban, több száz ember részvételével tartották az éjféli misét a Születés templománál.

MTI
2021. 12. 25. 9:38
JÉZUS KRISZTUS
Betlehem, 2021. december 23. A betlehemi Születés templomának altemplomában egy hívõ 2021. december 23-án. A bazilika altemploma azon a helyen, abban a barlangban épült, ahol a keresztények hite szerint Jézus megszületett. MTI/EPA Fotó: Abed al-Haslamun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén Betlehemben a Szentföldön élő keresztények töltötték meg a templomokat az éjféli misén, zarándokok és turisták nélkül ünnepeltek a beutazási korlátozások miatt – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a Ynet szombaton. Jézus szülővárosában, Betlehemben ebben az évben a szokásosnál jóval szerényebben, de a tavalyi zárlathoz képest már vidámabban, mindössze több száz ember részvételével tartották az éjféli misét a Születés templománál.

Fotó: Abed al-Haslamun

Izrael november végén lezárta határait a külföldiek beutazása előtt a jóval fertőzőbb omikron koronavírus változat távol tartása érdekében, ezért zarándokok és turisták nélkül, a helyi keresztények és az Izraelben dolgozó keresztény vendégmunkások részvételével ünnepeltek Betlehemben. Pierbattista Pizzaballa érsek, latin pátriárka a Születés temploma épületegyüttesében található katolikus Szent Katalin-templomban tartott éjféli misén hangsúlyozta, hogy idén vidámabb a karácsony Betlehemben, mint tavaly. Egy évvel ezelőtt a Covid–19 egészségügyi korlátozásai miatt csak néhány embert engedtek be a  Szent Katalin-templomba, de idén ismét megtölthették a hívők a templomot.

Ma a hívek megtöltik a templomunkat, és a város ünnepel. A tavalyi karácsonynál sokkal nagyobb a részvétel, és ez biztató jel

– mondta a pátriárka éjféli szentmise-homíliájában. Pizzaballa azonban azt is kifejtette, hogy az öröm még mindig nem teljes, mert hiányoznak a zarándokok. A Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt álló Betlehembe csak az Izrael ellenőrzése alatt álló átkelőhelyeken lehet belépni, de az izraeli repülőteret és a nemzetközi átkelőhelyeket lezárták a külföldi látogatók elől. 

Fotó: Madzsdi Mohamed

– Az öröm teljességéhez még hiányoznak a zarándokok, akik már második éve nem lehetnek velünk az egészségügyi vészhelyzet miatt, amely tovább tart, mint korábban feltételeztük – magyarázta az érsek. – Imádkozunk értük, és egyben imáinkkal kérjük, hogy mindennek mielőbb vége legyen, és Betlehem városa ismét tele legyen zarándokokkal – tette hozzá Pizzaballa. 

Miközben a Palesztin Hatóság területén lévő, és izraeliek számára belépési tilalommal sújtott Betlehemben súlyosan érezhető volt a külföldiek hiánya, Jézus nevelkedésének Izraelben található helyén, a galileai Názáretben valódi ünnepi hangulat volt. A külföldre utazástól szinte teljesen eltiltott izraeliek tömegesen utaznak a városba, izraeli helyi turisták özönlötték el az utcákat és a szent helyeket. A város tele van feldíszített karácsonyfákkal, karácsonyi díszkivilágítás és vásár gondoskodik az ünnepi hangulatról.

 

Borítókép: A betlehemi Születés templomának altemplomában egy hívő 2021. december 23-án. A bazilika altemploma azon a helyen, abban a barlangban épült, ahol a keresztények hite szerint Jézus megszületett. (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.