Peking visszavágott Annalena Baerbock fenyegetéseire

A német külügyminiszteri pozíció várományosa, Annalena Baerbock már beiktatása előtt kilátásba helyezte, hogy az új kormánykoalíció keményebben lép majd fel az olyan „tekintélyelvű” államok ellen, mint Kína. A fenyegetésre Peking azzal vágott vissza, hogy inkább hidakat és nem falakat kellene építeni egymás között.

2021. 12. 05. 6:54
BAERBOCK, Annalena
Berlin, 2021. november 15. Annalena Baerbock, a nmet Zldek trselnke a Szabaddemokrata s a Nmet Szocildemokrata Prttal a kormnyalaktsrl folytatott berlini megbeszlsre rkezik 2021. november 15-n. MTI/AP/Michael Sohn Fotó: Michael Sohn

A német külügyminiszteri pozíció várományosa, Annalena Baerbock már beiktatása előtt kilátásba helyezte, hogy az új kormánykoalíció keményebben lép majd fel az olyan „tekintélyelvű” államok ellen, mint Kína. A fenyegetésre Peking azzal vágott vissza, hogy inkább hidakat és nem falakat kellene építeni egymás között.

– Az Európai Unió által bevezetett importkorlátozásokat a nyomásgyakorlás eszközeként lehetne használni Pekinggel szemben – nyilatkozta a németországi Zöldekhez közel álló Die Tageszeitung német napilapnak adott szerdai interjúban Annalena Baerbock, aki várhatóan Németország új külügyminisztere lesz. A Zöldek társelnöke hozzátette: Kínának komoly érdeke, hogy hozzáférhessen az uniós piachoz, és nagy gondban lenne, ha nem tudná értékesíteni a termékeit a régióban. Hangsúlyozta, sokkal többet kell használni a közös belső piacot a külpolitika eszközeként. 

Ez azonban csakis akkor fog működni, ha mind a huszonhét tagállam összefog, és Németország legnagyobb tagállamként nem folytat önálló Kína-politikát, ahogyan azt a múltban tette

– jelentette ki arra célozva, hogy nem kívánja folytatni a merkeli politikát e tekintetben. Angela Merkel leköszönő német kancellár kormánya ugyanis előtérbe helyezte a két ország közötti szoros gazdasági köteléket, aminek köszönhetőn Kína Németország legnagyobb kereskedelmi partnerévé válhatott. Annalena Baerbock a jelenlegi ügyvivő kancellárnak még azzal a kijelentésével is odaszúrt, hogy „hosszú távon a hallgatás nem lehet a diplomácia eszköze, még akkor sem, ha az elmúlt években egyesek így látták”.

Az MTI beszámolója alapján a német diplomácia leendő vezetője nemcsak az importkorlátozások lehetőségét vetette fel, hanem azt is jelezte, hogy nem zárja ki a pekingi téli olimpia bojkottját sem.

– Számomra az értékközpontú külpolitika mindig a párbeszéd és a keménység összjátéka – tette hozzá Annalena Baerbock. 

A Berlinben működő kínai nagykövetség ugyanakkor nem hagyta szó nélkül a fenyegető hangvételű üzenetet. Pénteken közzétett nyilatkozatukban felszólítottak „egyes” német politikusokat, hogy objektívan szemléljék Kínát és a német–kínai kapcsolatokat, és inkább a két fél közötti gyakorlati együttműködés elősegítésére fordítsák az energiájukat. Hangsúlyozták, hogy az országok között inkább hidakat kellene építeni falak helyett.

Az elmúlt évtizedek megmutatták, hogy lehetséges az országok közötti ideológiai különbségek leküzdése, és egy mindenki számára előnyös helyzet kialakítása

 – írta a nagykövetség. Hozzátették: készek majd az új német kormánykoalícióval megbeszélést folytatni a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése érdekében. 

Ahogyan lapunk is beszámolt róla: a németországi szociáldemokraták (SPD) elfogadták az új koalíciós szerződést szombaton, így az új hárompárti kormánykoalíció még decemberben megalakulhat. Ez azonban a  jelzőlámpa-szövetség két másik tagjától, a Zöldektől és a liberálisoktól (FDP) is függ, a pártok a következő napokban ismertetik saját szavazásuk eredményét.

Borítókép: Annalena Baerbock, a német Zöldek társelnöke a kormányalakításról folytatott berlini megbeszélésre érkezik 2021. november 15-én (Fotó: MTI/AP/Michael Sohn)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.