Pénzügyi és klímaviták jöhetnek a német koalícióban

Az FDP a piacra támaszkodna, az SPD és a Zöldek az állami beruházásokat helyeznék előtérbe.

2021. 12. 08. 5:56
HABECK, Robert; SCHOLZ, Olaf; LINDNER, Christian; STEINMEIER, Frank-Walter
Berlin, 2021. december 7. Robert Habeck, a Zöldek társelnöke (b), Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje (k) és Christian Lindner, a Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke, miután aláírták a következő német szövetségi kormány munkáját megalapozó koalíciós szerződést Berlinben 2021. december 7-én. MTI/AP/Markus Schreiber Fotó: Markus Schreiber Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Működőképes és összetartható lesz az új német vezetés, azonban nyilván nehezebb lesz összetartani három pártot, mint kettőt – mondta lapunknak az új német kormánykoalícióról Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) kutatója azzal kapcsolatban, hogy a CDU/CSU és a szociáldemokraták (SPD) koalícióját az SPD, a liberális FDP és a Zöldek alkotta kormány váltja fel. Molnár Tamás Levente szerint a szociáldemokraták, a liberálisok, valamint a Zöldek részéről is megvan az akarat arra, hogy egy új fejezetet nyissanak, és feltehetőleg ez majd kellő lendületet ad nekik.

Nem valószínű azonban, hogy nézeteltérésektől mentes lesz a német politika, a pénzügyi kérdések okozhatnak még vitát a jövőben a pártok között.

A szakértő elmondta, míg az FDP inkább a piacra helyezné a hangsúlyt, az SPD és a Zöldek az állami beruházásokat részesítenék előnyben. Emellett pedig még a költekezés mértékében sincs egyezés.

– A liberális Christian Lindner lesz a pénzügyminiszter, aki a koalíciós szerződés bemutatását követően közölte, Németország megmarad a konzervatívabb pénzügyek országának, és nagyon nagy költekezéseket ne várjunk – magyarázta Molnár Tamás Levente, aki szerint nehéz lesz összeegyeztetni az FDP álláspontját a szociáldemokraták és a Zöldek nézeteivel, amelyek inkább az expanzívabb költekezést pártfogolják.

– Az SPD és a Zöldek szeretnének beavatkozni bizonyos gazdasági területekbe és kérdésekbe, a szociális ellátórendszerbe – különösen az egészségügybe –, aktív beruházásokat szorgalmaznának, de akár a gazdaság zöldítését is előtérbe helyeznék – tette hozzá a KKI munkatársa. A Zöldek az államadósságot is hajlandók lennének növelni a klímapolitikai beruházások érdekében. Molnár Tamás Levente hangsúlyozta továbbá, hogy a bemutatott koalíciós szerződés nem túlságosan konkrét, többek közt arról sem tesz említést, hogy a zöldberuházásokat hosszú távon hogyan fogják megvalósítani, noha mindezek finanszírozása nem lesz olcsó. A koalíció többek közt 2030-ig teljesen megszüntetné Németország szénfelhasználását, betiltaná a belső égésű motorokat és az energiaellátás nyolcvan százalékát megújuló energiaforrásokból állítanák elő.

Az új német külpolitikájáról korábban Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézetének igazgatója azt mondta lapunknak: föderalista politika várható az Európai Unióban, ebben a kérdésben lesz még összetűzés Közép-Európa és Németország között.

A merkeli politikához képest pedig sokkal megengedőbb bevándorláspolitikát szeretne az új kormány, és bár az illegális bevándorlást visszaszorítanák, annak legális formáját megkönnyítenék.

Borítókép: Robert Habeck, a Zöldek társelnöke (b), Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje (k) és Christian Lindner, a Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke, miután aláírták a következő német szövetségi kormány munkáját megalapozó koalíciós szerződést Berlinben 2021. december 7-én. (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.