Elfogadták az új koalíciós szerződést a szociáldemokraták

Olaf Scholz még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy átvegye a kancellári széket Angela Merkeltől.

2021. 12. 04. 16:28
SCHOLZ, Olaf; MERKEL, Angela
Berlin, 2021. november 24. Angela Merkel leköszönõ német kancellár (b) az Olaf Scholz német alkancellártól és ügyvivõ pénzügyminisztertõl (j) kapott virágcsokrot tartja a kezében a kabinet heti ülése elõtt a berlini kancellári hivatalban 2021. november 24-én. MTI/AP pool/Markus Schreiber Fotó: Markus Schreiber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadták az új koalíciós szerződést a németországi szociáldemokraták (SPD) szombaton, így Olaf Scholz még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy átvegye a kancellári pozíciót Angela Merkeltől, aki tizenhat éven át vezette az országot. 

Az egyezmény elsöprő támogatást kapott: a párton belül összesen 598-an szavaztak mellette, heten ellene, hárman pedig tartózkodtak, ami 98,8 százalékos jóváhagyási aránynak felel meg.

A pártok színei miatt „jelzőlámpa-koalíciónak” nevezett szövetség november végén állapodott meg az új kormány megalakításáról, amely véget vet a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetsége, valamint az SPD közti nagykoalíciónak. Ahogyan korábban lapunk is megírta: az új koalíció többek között fokozottabb klímavédelmet, engedékeny bevándorláspolitikát és föderalista Európát szorgalmazna. 

Az új hárompárti szövetség másik két tagja, a Zöldek és a liberálisok (FDP) a következő napokban ismertetik saját szavazásuk eredményeit. Amennyiben a másik két párt is zöld jelzést ad, a kormánykoalíció már a jövő héten munkához láthat. 

– Az első legfontosabb feladatunk, hogy megküzdjünk a világjárvánnyal, és megvédjük állampolgáraink egészségét

– közölte szombaton Olaf Scholz, arra utalva, hogy a koronavírus-járvány eddig nem látott méreteket öltött Németországban, és újabb szigorú korlátozások meghozatalával lehet csak megfékezni a negyedik hullámot. 

Az FDP-vel és a Zöldekkel ellentétben az SPD egyelőre nem ismertette, kiket tervez kinevezni a párthoz kerülő tárcák élére, beleértve a védelmi, az egészségügyi és a belügyminisztériumot. A három párt körülbelül két hónapja, a németországi parlamenti választások után kezdett koalíciós tárgyalásokba. A szeptemberi voksoláson az SPD végzett az első helyen, a szavazatok 25,7 százalékával. Eddigi koalíciós társa, a CDU/CSU-pártszövetség története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett. A Zöldek 14,8 százalékkal a harmadik helyen, a liberálisok 11,5 százalékkal a negyedik helyen végeztek. 

Borítókép: Angela Merkel leköszönő német kancellár az Olaf Scholz német alkancellártól és ügyvivő pénzügyminisztertől kapott virágcsokrot tartja a kezében a kabinet heti ülése előtt a berlini kancellári hivatalban 2021. november 24-én (Fotó: MTI/AP pool/Markus Schreiber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.