„A balliberális attitűd valószínűleg folytatódik a Zöldeknél”

A Zöldek kancellárjelöltjeként ugyan megbukott, az új német kormánykoalícióban várhatóan külügyminiszteri pozíciót tölt majd be Annalena Baerbock.

2021. 11. 26. 5:50
BAERBOCK, Annalena
Berlin, 2021. április 19. Annalena Baerbock, a német Zöldek kancellárjelöltje, a párt társelnöke online sajtótájékoztatót tart Berlinben 2021. április 19-én. Baerbock elmondta, hogy pártja szerint Németországnak változásra és új politikai stílusra, elõrelátó, az emberekre hallgató és az egymásnak feszülés helyett az együttmûködésre építõ politizálásra van szüksége. A Zöldek történetükben elõször állítanak kancellárjelöltet a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra. MTI/AP/Reuters pool/Annegret Hilse Fotó: Annegret Hilse
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zöldek kancellárjelöltjeként ugyan megbukott, az új német kormánykoalícióban várhatóan külügyminiszteri pozíciót tölt majd be Annalena Baerbock. A szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) szerdán állapodtak meg az új német kormány megalakításáról, amely Olaf Scholz, a kancellári szék várományosának szavaival élve véget vet a Merkel-érának. Az újonnan bemutatott koalíciós szerződés kapcsán Annalena Baerbock kiemelte, hogy 

a közös kormányzásra készülő német pártok „paradigmaváltásra” törekednek: az a céljuk, hogy „visszatérjen az aktív európai külpolitika”, és a „közös diplomáciát az értékek és az emberi jogok vezéreljék” 

– írja az MTI. 

– Föderalista politika várható az Európai Unióban, sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznek majd az Európai Parlament szerepére, és erősíteni akarják a transznacionális pártlisták elemét, ami azt jelenti, hogy olyan listákat javasolnak, amelyekre minden európai tagországban lehetne szavazni. Ez egy egészen új föderalista elem – nyilatkozott a Magyar Nemzetnek Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézetének igazgatója a várhatóan hamarosan megalakuló német kormánykoalíció terveivel kapcsolatban. Hozzátette: 

mivel Közép-Európa sohasem volt a föderalista Európa híve, ebben a kérdésben lesz még összetűzés a régió és Németország között. 

Ahogyan lapunk korábban megírta: a három párt megállapodásába belefoglalta többek között az EU jogállamisági mechanizmusának megerősítését, vagyis azt szorgalmazzák, hogy szigorúbb szankciókat lehessen bevezetni azokkal az uniós tagállamokkal szemben, amelyek Brüsszel szerint nem tartják tiszteletben a jogállamiságot. A világjárvány utáni helyreállításra irányuló uniós támogatást például olyan feltételekhez kötnék, mint a független igazságszolgáltatás. 

– Bár Magyarországon e tekintetben nincs gond, sokan úgy vélik, hogy ebbe a kelepcébe bele lehetne húzni hazánkat. Így ebben a kérdésben lehet, hogy konfliktus várható

– magyarázta Bauer Bence.

A szakértő kitért arra is, hogy a merkeli politikához képest sokkal megengedőbb bevándorláspolitikát szeretne az új kormány, és bár az illegális bevándorlást visszaszorítanák, a legális bevándorlást megkönnyítenék. 

Az SPD, az FDP és a Zöldek megegyeztek abban, hogy a Németországban élő külföldiek öt év után kérhessenek német állampolgárságot, illetve engedélyeznék a kettős állampolgárságot is a számukra, ami hatalmas változást idézhet elő az országban élő bevándorlócsoportok, például a törökök számára.

Annalena Baerbockkal kapcsolatban Bauer Bence elmondta, hogy eddigi karrierjét nézve se diplomáciai, se államvezetői tapasztalata nincs, így nem lehet megítélni, hogy erőskezű vezető lesz-e az új kormányban. A negyvenéves politikus, aki Németország első női külügyminisztere lehet, eddig tanulmányai és pártpolitikai munkája során foglalkozott a külpolitikával. A politikatudományt és jogot végzett Baerbock Brandenburg tartomány pártelnökéből vált a szövetségi parlament képviselőjévé 2013-ban, a Zöldeket pedig 2018 óta vezeti Robert Habeckkel együtt. 

Legfőbb politikai célkitűzése a klímavédelem, amit a hárompárti koalíciós tárgyalások során is nyomatékosított. A Zöldek elérték többek között, hogy a koalíciós szerződésbe foglalják Németország szénfelhasználásának megszüntetését 2030-ig, illetve azt, hogy szintén eddig az időpontig legalább tizenötmillió elektromos autó közlekedjen a német utakon.

– Az inkább baloldali, balliberális attitűd, amely eddig is tetten követhető volt a német külügyminisztérium eddigi szociáldemokrata vezetésénél, valószínűleg folytatódik a Zöldeknél, egy még erősebb zöldhangsúllyal

– összegezte az elmondottakat Bauer Bence.

Visegrádi ellenállás

– A föderalista mintát követhetik Brüsszelben. Az NSZK politikai berendezkedését ültetnék át az Európai Unióra, ami lényegében azt jelenti, hogy az Európai Bizottságból alakulna a kormány, közös lenne a kül- és adópolitika, az Európai Parlament pedig kezdeményezési jogot kapna, ami jelentősen csorbítaná a nemzetállamok jogait – nyilatkozta lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója, aki úgy látja, a hamarosan felálló új német kormánykoalíció föderális európai államot akar létrehozni. A szakértő ugyanakkor hangsúlyozta: a visegrádi négyek nemcsak a szuverenitás elvesztése miatt nem fogadják el az új német kormány elképzeléseit, hanem azért sem, mert az évtized végére nettó befizetők lesznek, és nem akarják finanszírozni a lemaradóbb, főleg déli államokat. − A nemzeti valuta megőrzése Magyarországnak rendkívül fontos, hiszen így nem vagyunk része az euró adósságzónájának − emelte ki Kiszelly Zoltán, aki szerint a patrióta kormányok nem fogják megszavazni a szerződésmódosításokat. (Harangozó Éva)

Borítókép: Annalena Baerbock, a német Zöldek társelnöke (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Annegret Hilse)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.