időjárás °C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Szlovéniában ismét nőni kezdett az új Covid-esetek száma

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.29. 20:04
Szlovéniában ismét nőni kezdett az új Covid-esetek száma

Szlovéniában a harmadik egymást követő napon nőtt a koronavírussal újonnan fertőzöttek napi száma az elmúlt héthez képest – derült ki a kormány szerdai jelentéséből. Az elmúlt 24 órában 1863 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a fertőzés következtében kilenc beteg halt meg. Kórházban 572 beteget ápolnak, közülük 190-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 249 041-en kaptak védőoltást, közülük 1 188 463-an már a második adagot is felvették. Mateja Logar, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó tanácsának elnöke elmondta:

már januárban újabb nyomásra számít a kórházakban, mert szerinte a tapasztalatok azt mutatják, hogy hét-tíz napnak el kell telnie a fertőzöttek száma növekedésétől.

Szlovénia szigorított a járvány miatti korlátozásokon az ünnepi időszakban. Szilveszterkor tilos lesz a szabadtéri gyülekezés. A vendéglátóhelyek nyitva tartását újévre virradóra nem korlátozzák, de a vendégeknek – függetlenül attól, van-e Covid-igazolványuk – belépéskor 12 óránál nem régebbi negatív vírustesztet kell felmutatniuk.

A szomszédos, valamivel több mint négymilliós Horvátországban szerdára 5768 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid–19 betegségben 41-en hunytak el. Kórházban 1868 beteget ápolnak, közülük 237-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 255 115-en kaptak védőoltást, közülük 2 130 760-an már a második adagot is felvették. A legtöbb horvát városban lesznek szabadtéri szilveszteri programok. A válságstáb engedélyezte a vendéglátóhelyek nyitva tartásának meghosszabbítását is szilveszter éjszakáján. A szállodák, éttermek és kávézók a jelenlegi éjfél helyett hajnali két óráig lehetnek nyitva. Ezzel azonban nem értenek egyet a szakemberek. Ivo Ivić, a fertőző betegségek spliti klinikájának igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott:

Split-Dalmát megyében az elmúlt napokban nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek száma. Az elmúlt fél évben átlagban 180 beteget kezeltek kórházban, most meghaladták ezt a számot

– Félő, hogy a szilveszteri mulatságok és összejövetelek eredményei lélegeztetőgépek és temetések lesznek – figyelmeztetett a professzor.

Borítókép: Egy nővér koronavírustesztet végez Ljubljanában (Fotó: Jure Makovec/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.