Több EU-ország is Ausztria nyomdokaiba léphet

Folyamatosan növekszik azon európai államok száma, amelyek valamilyen módon köteleznék a koronavírus elleni vakcina felvételét. Egyedül Ausztria szánta el magát a kötelezettség bevezetésére, de Németország, Franciaország, Olaszország, Görögország, Csehország és Szlovákia is megfontolta a lépést a fertőzés további terjedésének megfékezése érdekében.

2021. 12. 02. 5:55
Innsbruck, 2021. november 28. Hessben kszlt kp bezrt elrusthelyekrl a karcsonyi vsr terletn Innsbruckban 2021. november 28-n, a koronavrus-jrvny miatt elrendelt tznapos teljes lezrs hetedik napjn. Ausztriban 2022. februr 1-jtl ktelez lesz a koronavrus elleni vdolts. MTI/AP/Michael Probst Fotó: Michael Probst
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Ausztriában 2022. február 1-jétől kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást. A sajtóban kiszivárgott kormányzati tervek szerint 7200 euróig büntethetik az oltást megtagadókat.

A hamarosan felálló új német kormánykoalíció is hasonló terveket szövöget. Mint Steffen Seibert kormányszóvivő kedden fogalmazott: a távozó és az érkező kormány tagjai kedden egyetértettek abban, hogy a világjárvány negyedik hulláma rendkívül súlyos, egyes térségekben drámai helyzetet teremtett az egészségügyi rendszerben, és ez határozott fellépést követel. A javaslatok közé tartozik, hogy az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozókra vonatkozó oltási kötelezettségről szóló döntés mellett előkészítsék az általános oltási kötelezettségről szóló mihamarabbi döntést is. Ausztriában a lakosság 66,8, Németországban 68,5 százalék kapta meg a vakcina első két adagját.

Vannak olyan államok, amelyek már az osztrák döntés előtt bevezettek olyan rendelkezéseket, amelyek valamely korosztály vagy foglalkozási kör számára kötelezővé tették a vakcina felvételét. Franciaország még júliusban rendelte el az egészségügyi dolgozók kötelező oltását, ezzel egy időben vezették be az egészségügyi kártya – oltást igazoló dokumentum – használatát. Ennek hiányában nem vehető igénybe a tömegközlekedés vagy éppen a vendéglátóhelyek szolgáltatásai. Ezenfelül november elején Emmanuel Macron köztársasági elnök bejelentette, hogy a 65 évnél idősebbek számára kötelező lesz az emlékeztető oltás felvétele egészségügyi kártyájuk érvényességének megújítása érdekében. A francia államfő szerint mindent meg fognak tenni, hogy elérjék a teljes átoltottságot. Jelenleg a lakosság hetven százaléka van teljeskörűen beoltva.

Jean Castex francia miniszterelnököt beoltják Párizsban 2021. március 19-én (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Thomas Coex)

A francia egészségügyi kártyához hasonló „útlevelet” vezettek be nyáron Olaszországban is, azzal a különbséggel, hogy ezt szeptemberben kötelezővé tették minden dolgozó számára. A kártya megújításához itt is szükséges az emlékeztető oltás, amellyel kapcsolatban a legnagyobb áttörést a húsz–harminc éves korosztályban érték el. Roberto Burioni virológus szerint ennek az az oka, hogy a kártya nélkül nem látogathatók a szórakozóhelyek. Szerinte nagy részben a fiataloknak köszönhető, hogy a jelenlegi hullám nem érinti annyira súlyosan Olaszországot, ahol 74 százalékos az átoltottsági arány.

Utasok a milánói metrón (Fotó: Jakub Porzycki/AFP)

Görögországban a minap döntött a kormány arról, hogy havonta száz eurós büntetés megfizetésére kötelezik azon hatvan év felettieket, akik 2022. január 16-ig nem regisztrálnak a védőoltásra. A mediterrán országban tombol a járvány negyedik hulláma, és a statisztikák szerint tízből kilenc halott hatvan év feletti. Ezenfelül az elhunytak nyolcvan százaléka egyáltalán nincs beoltva. Az emberek 61,6 százaléka van beoltva. Kiriákosz Micotákisz kormányfő így nyilatkozott a döntésről:

Minden erőfeszítésünket polgártársaink védelmére összpontosítjuk, ezért ezentúl kötelező lesz az oltás az idősek számára. Ez az élet ára.

Peter Šebo mikrobiológus a múlt héten indított petíciójában kérvényezte a cseh kormánynál az oltási kötelezettség bevezetését. – Társadalmunk perverz felfogása a szabadságról és demokráciáról emberéletekbe kerül – fogalmazott a tudós. Az országban 59,5 százalékos a teljes átoltottság, emellett az elmúlt hetekben rekordmennyiségű új fertőzöttet regisztráltak, ezért a kormány felvetette annak a lehetőségét, hogy az oltatlanokra vonatkozó korlátozások mellett a hatvan év felettiek, valamint az egészségügyi és szociális szférában dolgozók számára is kötelezővé teszik a védőoltást.

Szlovákiában a népesség mindössze 43 százaléka kapta meg mindkét oltását, ráadásul az eddigi legsúlyosabb hullám tombol az országban. Eduard Heger miniszterelnök szerint akár az ötven év felettieknél is kötelezővé tehetik a vakcina felvételét, azonban kiemelte, mindenről szakértők fognak dönteni.

Meg vagyok győződve róla, hogy nincs más út a további hullámok és lezárások elkerülésére. Ezek tönkreteszik a gazdaságot, az emberek egészségét és az életüket

– nyilatkozta.

Borítókép: hóesésben készült kép bezárt elárusítóhelyekről a karácsonyi vásár területén Innsbruckban 2021. november 28-án, a koronavírus-járvány miatt elrendelt tíznapos teljes lezárás hetedik napján (Fotó: MTI/AP/Michael Probst)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.