Összefoghatnak a toryk Boris Johnson ellen

-

2022. 01. 19. 16:33
JOHNSON, Boris
London, 2022. január 15. Jonshonnak mennie kell feliratú és Boris Johnson brit miniszterelnököt ábrázoló táblát tart egy tiltakozó a rendõrségnek a tüntetések feloszlatására, valamint igazoltatásokra és motozásokra nagyobb felhatalmazást adó törvényjavaslat elleni tüntetésen Londonban 2022. január 15-én, két nappal a javaslatról szóló szavazás elõtt. Ezen a napon Anglia több városában is tartottak tüntetéseket. MTI/EPA/Andy Rain Fotó: Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brexit teljesítésének ígéretével Boris Johnson 2019-ben az elmúlt évtizedek legnagyobb győzelméhez vezette a Konzervatív Pártot, jelenleg viszont már a saját pártján belül is a leváltását sürgetik. 

Az egyre növekvő lázongás a toryk körében súlyos fenyegetést jelent a brit kormányfő számára, akit az ellenzék hetek óta azzal ostromol, hogy mondjon le. 

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke ugyan a múlt héten bocsánatot kért amiatt, hogy részt vett a kormányfői hivatal (Downing Street) kerti partiján az angliai teljes zárlat idején, és elmondta, a harminc összegyűlt kizárólag munkaügyi eseményen vett részt, a pártján belül mégis megosztottsághoz vezettek a történtek. A 2020. május 20-i összejövetelen kívül ugyanis több hasonló szabálysértő rendezvényt is tarthattak a koronavírus első hulláma alatt a Downing Streeten. A hírek szerint például egy karácsonyi összejövetelt szerveztek 2020. december 18-án, illetve pár nappal előtte, december 15-én egy kvízestet a miniszterelnök vezetésével.

A The Telegraph konzervatív brit lap beszámolója szerint 

húsz olyan képviselő is bizalmatlansági indítvány benyújtására készül Boris Johnson ellen, akik az előző választáson nyerték el parlamenti helyüket.

 Ahhoz azonban, hogy vezetőváltásra kerülhessen sor, összesen 54 konzervatív párti képviselő részéről van szükség bizalmatlansági indítványra. 

„A Konzervatív Párton belül napról napra egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy valószínűleg nem Boris Johnson fogja őket elvezetni a következő parlamenti választásokig, hacsak nem sikerül valahogy az eddigi legnagyobb politikai visszatérése” – írta a BBC brit közszolgálati média a cikkében.

– Most jött el az ideje annak, hogy lemondjon. Egyetért, miniszterelnök úr?

– szegezte a kérdést Boris Johnsonnak Wendy Chamberlain liberális demokrata képviselő a brit parlament alsóházi ülésén szerdán. Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezetője pedig hozzátette, hogy Boris Johnson védekezése abszurd a Downing Streeten történt eseményekkel kapcsolatban. Válaszában a miniszterelnök ugyanakkor azt a korábbi álláspontját hangoztatta, hogy az ellenzék várja meg az ügyben indult vizsgálat eredményeit. A kormányfő nem nyilatkozott egyértelműen arról, lemondana-e, ha a vizsgálat azt állapítja meg, félrevezette az alsóházi képviselőket, amikor azt mondta, munkahelyi találkozón vett részt 2020 májusában. 

Az Eurasia Group nevű londoni politikai-gazdasági kockázatelemző csoport kedden közölte: 

az eddigi 55 százalék helyett immár 65 százalékra becsüli annak az esélyét, hogy Boris Johnson az idén távozik tisztségéből.

A cég Rishi Sunak pénzügyminisztert tartja a legesélyesebb utódjelöltnek – közölte az MTI. Továbbá több különböző felmérés is arról számolt be, hogy a brit lakosság többsége úgy gondolja, a miniszterelnöknek távoznia kell pozíciójából a kormányfői hivatalt övező botrányok miatt.

Borítókép: „Johnsonnak mennie kell” feliratú táblát tart egy tüntető Londonban 2022. január 15-én (Borítókép: MTI/EPA/Andy Rain)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.