Az ukrán elnök szerint magukra maradtak a harcban

Volodimir Zelenszkij szerint a szankciók nem voltak elég kemények. Már tárgyalna a semlegességről.

Magyar Nemzet
2022. 02. 25. 7:51
ZELENSZKIJ, Volodimir; PUTYIN, Vlagyimir
Kijev, 2022. február 24. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nemzethez szól Kijevben 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai mûvelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadmûveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Ukrajna elleni újabb orosz támadások azt bizonyítják, hogy az Oroszország elleni nyugati szankciók nem elégségesek – figyelmeztetett péntek reggel a nemzethez intézett beszédében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök ezúttal is zöld, katonai ruhában állt a kamerák elé, és megismételte, hogy harcukban egyedül maradtak.

A világ továbbra is távolról figyeli, mi történik Ukrajnában

– panaszolta.

– Meggyőzték az oroszokat a tegnapi szankciók? Az égen és a földünkön látjuk, hogy ez nem volt elég! – fakadt ki. Ugyanakkor azt is világossá tette, hogy a harcot egyedül is folytatják – nem félnek Oroszországtól. Felszólította Moszkvát, hogy kezdjék el a tárgyalást az invázió befejezéséről.

Minél előbb elkezdődik a párbeszéd, annál kisebbek lesznek Oroszország veszteségei

– fogalmazta meg békeajánlatát.

Az ukrán elnök egy korábban közzétett videóüzenetében is azt panaszolta, hogy Ukrajna magára maradt a harcban, csak önmagukra számíthatnak, a NATO-tagállamok nem fognak beavatkozni.

Egyedül maradtunk országunk védelmében. Ki hajlandó harcolni a mi oldalunkon? Nem látok ilyeneket. Ki hajlandó Ukrajna NATO-felvételét szavatolni? Mindannyian félnek

– idézte beszédét az MTI. A politikus állítólag a katonai szövetség minden tagjával beszélt, de mindegyik félt kimondani, hogy Ukrajna valaha is felvételt nyerhetne a NATO-ba. Volodomir Zelenszkij azt is elárulta, hogy értesülései vannak arról, hogy az ellenség őt első számú célpontként, a családját pedig második számú célpontként jelölte meg. Ennek ellenére leszögezte: ő és családja is Kijevben, a kormányzati negyedben marad a nélkülözhetetlen kormányszervek többi tagjával együtt. Az elnök egyébként házas, két gyermek édesapja.

Ugyanakkor úgy tűnik, az ukrán elnök már nyitott egy esetleges kiegyezés lehetősége felé is. Beszélt arról is, hogy nem fél megvitatni Oroszországgal Ukrajna semleges státusának kérdését. 

Ma azt hallottuk Moszkvából, hogy beszélni akarnak Ukrajna semleges státusáról. Nem félünk Oroszországtól, nem félünk Oroszországgal beszélni, nem félünk beszélni államunk biztonsági garanciáiról, illetve semleges státusáról sem

– hangoztatta, miközben korábban kizárták, hogy Moszkva szabja meg nekik, csatlakozhatnak-e a NATO-hoz.

Az MTI is emlékeztetett rá: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy Moszkva akkor lesz hajlandó szóba állni Kijevvel, ha az ukrán vezetés kész megtárgyalni az orosz fél által felvetett kérdéseket, egyebek között az ország semleges státusát. Emlékeztetett arra: emellett még orosz követelés az is, hogy Ukrajnába ne telepítsenek fegyvereket. – Mi jelenleg nem vagyunk NATO-tag, így milyen garanciáink lesznek? És a legfőbb kérdés: mely államok fogják ezeket nyújtani? – kérdezte az ukrán elnök.

Kérdés, hogy Vlagyimir Putyin tárgyalóasztalhoz ül-e Volodimir Zelenszkijjel? Mint azt korábban megírtuk, az orosz hadművelet konkrét célkitűzéseit nem hozták nyilvánosságra, azt mondták arról az orosz elnök dönt. Ő homályosan úgy fogalmazott,

megtisztítanák Ukrajnát a neonáciktól, és legyengítenék a hadseregét, amely az utóbbi időben a külföldi támogatásnak köszönhetően megerősödött.

Valószínűleg céljuk egy új, oroszbarát kormány hatalomra segítése, amelyben Volodimir Zelenszkijnek aligha lesz helye.

 

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nemzethez szól Kijevben 2022. február 24-én (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.