Lapozó: Exkluzív interjúban mondta el véleményét Ferenc pápa a világpolitikai helyzetről

Magánklinikákat pénzelő dzsihadista hálózatot számoltak fel a spanyol rendőrök · Újabb rekord dőlt meg a svédországi halálos lövöldözésekben · Párizs új stratégiával indul a masszázsszalonnak álcázott bordélyházak ellen.

Forrás: Mediaworks2022. 02. 07. 17:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magánklinikákat pénzelő dzsihadista hálózatot számoltak fel a spanyol rendőrök

A hatóság tájékoztatása szerint két líbiai férfit és egy marokkói nőt tartóztattak le Spanyolország különböző tartományaiban. Mindannyian barcelonai magánkórházaknak fizettek azért, hogy dzsihadista társaik megfelelő orvosi ellátást kapjanak. Az országos rendőrkapitányság közölte, hogy a felszámolt terrorista sejt tagjait a legfelsőbb bíróság elé állítják. Mindhármukat terrorizmus finanszírozásával vádolják, arra azonban nem találtak bizonyítékot, hogy terrortámadás végrehajtására készültek volna. A szervezet Líbiában harcoló dzsihadistáknak igyekezett segítséget nyújtani, hogy sérülés esetén a lehető legjobb kezelést kapják meg. Az első katonák 2019-ben érkeztek meg Barcelonába, hogy ellássák őket, a nyomozás is abban az évben kezdődött. A dzsihadisták felépülésük után visszatértek hazájukba és folytatták a harcot. A nyomozók kiderítették azt is, hogy többségük a dzsihád nevében feláldozta magát. A letartóztatottak Líbiából kapták a pénzt, amiből a kórházi kezeléseket finanszírozták. Az összegeket más országokon, illetve futárokon keresztül juttatták el Spanyolországba, hogy kikerüljék a gyanús utalásokat figyelő spanyol rendszert.

Forrás: 20minutos.es

Újabb rekord dőlt meg a svédországi halálos lövöldözésekben

Tavaly összesen 44-en hunytak el Svédországban lövöldözések miatt, melyeket elsősorban bevándorló hátterű bűnözői csoportok követtek el. Idén januárban már hét embert lőttek agyon, ami a legmagasabb januári adat, amióta a rendőrség 2017-ben megkezdte a havi statisztika vezetését. A rendvédelmi szerv az elmúlt években hatalmas plusz forrásokat kapott a bandabűnözés megfékezésére, ám eddig nem jártak sikerrel. A sikertelenséget a svéd közrádiónak úgy magyarázta az országos rendőrfőkapitány-helyettes – aki a rendőrség országos hadműveleti osztályának is vezetője –, hogy a rendőrség egyedül kevés erre. Johan Olsson azt mondta, ideje, hogy a politikusok ne csak a rendőrségbe fektessenek nagyobb forrásokat, hanem a szociális szférába és az oktatásba is. Hozzátette, a lövöldözések megfékezése érdekében el kell vágni a bűnbandák toborzását és ebben nagy szerepe lehetne az említett területeknek. „Csak akkor tudjuk megfordítani ezt a rendkívül negatív trendet, ha együttműködésben végezzük a munkánkat” – mondta a rendőrfőnök. 

Forrás: Sveriges Radio

Párizs új stratégiával indul a masszázsszalonnak álcázott bordélyházak ellen

A fény városában hozzávetőleg három-négyszáz olyan masszázsszalon működik, amelyekben valójában álcázott bordélyházat üzemeltetnek a vállalkozások vezetői. A párizsi ügyészség szervezett bűnözéssel foglalkozó jogásza, Julie Colin a Le Parisiennek számolt be arról, hogy a vádhatóság új módszerrel üzen hadat a rejtett prostitúciónak.

A francia igazságszolgáltatás ezentúl a szalonnak helyszínt biztosító ingatlan tulajdonosát fogja számon kérni a bűncselekménynek minősülő tevékenység elősegítése miatt. Azokat a kifogásokat pedig, amelyek szerint a tulajdonosnak nem volt tudomása az ingatlanában zajló ősi mesterégről, az ügyészség az alapos nyomozás során beszerzett információkkal cáfolja majd. Az ingatlantulajdonost – ha bűnrészessége bizonyítást nyer – akár az ingatlanától is megfoszthatják, törvényesen és igen rövid időn belül. A „szalonok” vezetőit ugyanakkor kiugróan nagy összegű – Colin szerint meggyőző mértékű – pénzbírságokkal fogják sújtani, és eltántorítani a biznisz folytatástól.

A párizsi ügyészségen jelenleg hét álcázott bordélyház ügye vár bírói döntésre, öt másikkal kapcsolatban az ügyészségi vizsgálat megkezdődött, három ügy pedig előkészítési szakaszban van. A párizsi masszázsszalon-bordélyházakban dolgozó nők többsége ázsiai származású, 85 százalékuk kínai, sokan a mandzsúriai régióból érkeztek. 

Forrás: Valeursactuelles.com

 

Exkluzív interjúban mondta el véleményét Ferenc pápa a világpolitikai helyzetről

Vasárnap este csaknem egy órán keresztül beszélt a katolikus egyházfő a Rai3 olasz köztelevízió képernyőjén. Ferenc pápa a Szent Márta-házból jelentkezett be, és az aktuális világpolitikai helyzetre vonatkozóan mondta el személyes véleményét. Az egyházfő felhívta a figyelmet a líbiai táborok embertelen állapotaira, majd hangsúlyozta, Európa nem hagyhatja, hogy a migránsok érkezése és elhelyezése kizárólag Olaszországot és Spanyolországot terhelje. A pápa szorgalmazta, hogy lehetőségeikhez mérten a többi európai ország is vegyen részt a menekültek befogadásában. Megemlékezett a Földközi-tengeren való átkelés során életüket veszett személyekről. Róma püspöke az elmúlt években több alkalommal hangoztatta és ez alkalommal is kiemelte, hogy véleménye szerint a fegyverkereskedelem beszüntetése lenne a megoldás a szegénység felszámolására. Az orosz–ukrán feszültséggel kapcsolatban elmondta, a háború ellentmondásos dolog, amely az első testvérpár óta elkíséri az emberiséget. Elmondta, hogy a világban jelen lévő értelmetlen konfliktushelyzetekkel szemben példaértékű az orvosok és egészségügyben dolgozók önfeláldozó szerepvállalása a világjárvány ideje alatt.

Beszélt az ima lelki erejéről, melyet csak azok végezhetnek őszinte szívvel, akik elismerik saját korlátaikat és Atyjuknak szólítják az Urat. Az egyház jövőjéről szólva felhívta a figyelmet a klerikalizmus, valamint a lelki elvilágiasodás veszélyeire. „Játszatok gyermekeitekkel!” – üzente a szülőknek a pápa. „A személyes kapcsolat és a meghallgatás elengedhetetlen a gyermekek számára ebben a rohanó világban” – biztatta a családokat a pápa. A beszélgetés végén a szentatya a hívek imáit kérte apostoli szolgálatára. 

Forrás: corriere.it

Borítókép: Ferenc pápa a kisded Jézus szobra előtt a vatikáni Szent Péter-bazilikában pontifikált karácsony szentestei miséjén 2021. december 24-én (Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.