Lapozó: Több mint 47 millió forintnak megfelelő támogatást kapnak a sevillai LMBTQ-szervezetek

A Szűz Mária-szobor eltüntetését követeli egy francia szervezet a szekularizmus nevében · Homoszexuálisokra tett megjegyzése miatt nyomozást indított az ügyészség Tenerife püspöke ellen · Százötvenezer adag Moderna-oltóanyagot dobott ki Vallónia.

Forrás: Mediaworks2022. 02. 07. 14:45
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szűz Mária-szobor eltüntetését követeli egy francia szervezet a szekularizmus nevében

Abszurd vita tárgyává vált egy köztéri Szűz Mária-szobor. A kegytárgy egy közúti kereszteződésben állt emberemlékezet óta egy kis francia szigeten, az Atlanti-óceánban lévő Ile de Ré-n, La-Flotte-en-Ré nevű településen. Két évvel ezelőtt egy autó a szobornak csapódott, ekkor a szobor és talpazata súlyosan megsérült. A polgármester, Jean-Paul Héraudeau az alkotást az eredeti formájában állíttatta helyre, majd – mi sem természetesebb – visszahelyeztette megszokott helyére.

A Szabad Gondolatok (La Libre Pensée) nevű civil szervezet azonban bíróságon támadta meg a városvezetést, mert a szervezet szerint az 1905 óta hatályban lévő és a franciaországi szekularizmust szabályozó törvény tiltja a vallási szimbólumok kihelyezését a franciaországi közterekre. A polgármester szerint azonban a civil szervezet törekvése és a Szűz Mária-szobor végleges eltüntetése – bírósági határozottal vagy anélkül – nem arat majd sikert a helyi lakosok körében, ugyanis a szobor a település életének és kulturális örökségének a részévé vált, és ha nincs a két évvel ezelőtti baleset, akkor vita és bírósági per sincs a szobor körül, emlékeztetett a városvezető. A poitiers-i bíróság március elején hirdet majd ítéletet az ügyben. A Szabad Gondolatok aktivistái korábban már sikerrel likvidáltak – hasonló eljárással – egy Szent Mihály tiszteletére emelt emlékművet a szintén nyugat-franciaországi Sables-d’Olonne-ban a helyi lakosok akarata és tiltakozása ellenére is.

Forrás: www.valeursactuelles.com

 

Homoszexuálisokra tett megjegyzése miatt nyomozást indított az ügyészség Tenerife püspöke ellen

Bernardo Álvarezt gyűlölet-bűncselekménnyel vádolják, amiért egy interjúban azt mondta: a homoszexualitás „halálos bűn”, főleg ha az elkövető önszántából, mindenféle nyomás nélkül gyakorolja azt. Ezután az azonos neműek egymás iránti vonzalmát az alkoholizmussal állította párhuzamba. Bár a kanári-szigeteki püspök a történtek után elnézést kért, az LMBTQ-csoportok jogait képviselő Diversas nevű szervezet aláírásgyűjtésbe kezdett, amelynek célja az volt, hogy a püspököt eltávolítsák pozíciójából és felelősségre vonják. Végül több mint 57 ezer ember írta alá a petíciót, az ügyészség pedig ezután indította el a nyomozást az egyházi vezető ügyében.

Forrás: www.europapress.es

 

Százötvenezer adag Moderna-oltóanyagot dobott ki Vallónia

Belgium vallon régiójában összesen százötvenezer adag lejárt szavatosságú Moderna-vakcinát kellett megsemmisíteni felhasználás nélkül, miután a francia ajkú belgák nem jelentek meg megfelelő számban az emlékeztető oltás felvételére. Belgiumban egyelőre még csak az első emlékeztető oltást – más néven a harmadik dózis – adják be. Az oltási kampány tervezéséért és koordinálásáért felelős vallon munkacsoport vezetője, Sabine Stordeur azonban elmondta, hogy az omikron variáns miatt – fertőződés vagy karantén-kötelezettség okán – a jogosultak nem jelentek meg az oltópontokon olyan nagy számban, mint az első két oltási körben. A Moderna ráadásul nem olyan népszerű a belgák körében, mint a Pfizer. Vannak olyan páciensek, akik konkrétan az oltópont bejáratában fordulnak sarkon, amikor meghallják, hogy az emlékeztető szérum nem Pfizer, hanem az egyébként azonos hatékonyságú Moderna lesz. Sokaknak pedig az a téves meggyőződése, hogy nincs szükség harmadik dózisra, magyarázza a kárba ment vakcinák hátterét a megbízott. Bár Belgium már 11 millió adag koronavírus elleni védőoltást adományozott szegény országoknak a Covax programon és más mechanizmuson keresztül, a karitatív célra felajánlott szérumok közelgő lejárati ideje sem lehet rövidebb, mint három hónap.

Forrás: www.rtl.be

 

Több mint 47 millió forintnak megfelelő támogatást hagyott jóvá LMBTQ-szervezeteknek a spanyolországi Sevilla önkormányzata

A városi tanács úgy döntött: 135 ezer euró összeget különít el nonprofit LMBTQ-egyesületeknek, amelyek tagjaik láthatóságán, népszerűsítésén, teljes körű integrációján és a társadalom érzékenyítésén dolgoznak. Sevilla emellett ezekkel a támogatásokkal akarja ösztönözni a leszbikus, meleg, transz-, bi,- és interszexuális emberek részvételét és jelenlétét a társadalmi, gazdasági, kulturális és munkahelyi környezetben. Az önkormányzat közleményében az áll: „el kell érni az LMBTQ-csoportok teljes beolvadását a társadalomba, ami által Sevilla nyitott, tiszteletteljes, sokszínű és befogadó városként épülhet be a köztudatba”. A szervezetek egyebek mellett az LMBTQ-embereket láthatóvá tévő szabadidős programokra, az állampolgári jogokkal kapcsolatos társadalmi tudatosság növelésére, tájékoztatásra, kulturális és oktatási események szervezésére, és a megkülönböztetés felszámolását célzó projektekre költhetik majd a pénzt. Nemcsak Sevilla, hanem Barcelona is egyre elkötelezettebb az LMBTQ-társadalom elfogadását célzó rendezvények szervezésében. Ettől a héttől kiállításokat, kerekasztal-beszélgetéseket, filmvetítéseket és workshopokat tartanak, amelyek fő témája az emberi test. Úgy fogalmaznak: a program célja, hogy érzékenyítsék a barcelonai lakosságot, ezen belül bővítsék azokat a korlátozó kereteket, amelyek szűklátókörűen tekintenek az emberi testre, és kimondják, hogy milyennek „kell” lennie. A projekt célja ezzel együtt a homofóbia és a gyűlölet-bűncselekmények felszámolása.

Források: www.europapress.es/andalucia, www.europapress.es/catalunya

 

Borítókép: Sevilla városképe (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.