időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Pentagon: Oroszország ürügyet teremthet Ukrajna megszállására

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.02.04. 10:02
Pentagon: Oroszország ürügyet teremthet Ukrajna megszállására

Oroszország egy, az ukrán katonák által az oroszokkal szembeni agressziót bemutató propagandavideó elkészítésével ürügyet teremthet Ukrajna megszállására − jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján John Kirby, a Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) szóvivője.

− Van olyan információnk, hogy az oroszok valószínűleg ürügyet akarnak teremteni egy invázióhoz

− fogalmazott Kirby. A szóvivő szerint Moszkva azt tervezi, hogy olyan hamis videófelvételt mutatnának be, amelyen ukrán katonák támadnának meg „orosz ajkú embereket az orosz szuverén területeken” és ezzel ürügyet teremtenének az Ukrajna elleni katonai fellépés megindítására.

Kirby arról is beszélt, hogy az oroszok „szemléletes propagandavideót” készítenének, amelyen megrendezett robbanások, holttestek és gyászoló emberek láthatók, akiket színészek alakítanak.

A Pentagon szóvivője szerint a videóban arra is felhívnák a figyelmet, hogy az ukrán katonák nyugati fegyvereket használnak.

Arra a kérdésre, hogy a szóvivő szerint a „hamisított támadást” vajon a Kreml jóváhagyta-e, Kirby azt mondta: „azt tapasztaltuk, hogy kevés ilyen jellegű dolgot nem hagytak jóvá az orosz kormány legmagasabb szintjein”. De nem tért ki konkrétumokra.

A The New York Times című amerikai napilap információi szerint Avril Haines, az amerikai hírszerző szervezeteket tömörítő Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője Lloyd Austin védelmi miniszterrel és Mark Milley tábornokkal, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével, valamint más vezető kormányzati tisztségviselőkkel együtt 

csütörtökön tájékoztatták a kongresszus tagjait, és a rendelkezésre álló információkat megosztották a szövetségesekkel is.

Szerdán Joe Biden amerikai elnök arra utasította a Pentagont, hogy több mint háromezer amerikai katonát helyezzen át az európai szövetségesek védelmének megerősítése érdekében. Kormányzati információk szerint az Egyesült Államok ezen a héten hozzávetőleg kétezer katonát küld az Észak-Karolina államban található Fort Bragg katonai bázisról Lengyelországba, illetve Németországba. Ezen kívül a Németországban állomásozó, úgynevezett Stryker századhoz tartozó körülbelül ezer katonát helyez át Romániába. A Pentagon szerdán azt is bejelentette, hogy az amerikai katonai erők Európán belüli további átcsoportosítására számít, valamint több ezer katonát helyezett készenlétbe, túl azon a 8500 fegyveresen, aki a múlt héten kapott erre parancsot.

Borítókép: John Kirby, a Pentagon szóvivője sajtótájékoztatót tart Washingtonban 2022. február 2-án. Az Egyesült Államok hamarosan újabb katonákat vezényel kelet-európai NATO-tagállamokba az ukrajnai válság miatt. (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.