időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Újra a kereszténydemokrata szövetség a legnépszerűbb Németországban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.02.04. 11:00 2022.02.04. 13:20
Újra a kereszténydemokrata szövetség a legnépszerűbb Németországban

Fél év és egy elveszített szövetségi parlamenti választás után, február elején ismét a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége a legnépszerűbb politikai erő Németországban − mutatta ki az ARD országos közszolgálati televízió felmérése.

A köztelevízió csütörtök késő esti híradójában ismertetett adatok szerint ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás, az ellenzéki CDU/CSU a szavazatok 27 százalékát szerezné meg. A második helyen a legnagyobb kormánypárt, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) végezne 22 százalékkal. 

A CDU/CSU országos választói támogatottsága egy hónap alatt négy százalékponttal emelkedett, az SPD-é négy százalékponttal süllyedt.

A CDU/CSU legutóbb tavaly augusztusban volt a legnépszerűbb politikai erő. A jobbközép pártszövetség egy hónappal később a választáson az SPD mögé szorult, és 16 évi kormányzás után ellenzékbe kényszerült.

A köztelevízió Deutschlandtrend nevű kutatássorozatának új adatai szerint a CDU/CSU erősödése és a szociáldemokraták gyengülése mellett nem történt jelentős változás a pártok támogatottságában az év eleje óta. 

A kormányoldalon a Zöldek változatlanul 16 százalékon állnak, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) támogatottsága egy százalékponttal 10 százalékra csökkent. A Bundestag ellenzéki oldalán a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) egy százalékpontos erősödés után 12 százalékon áll, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 5 százalékon stagnál.

Ugyanakkor több vezető politikus személyes támogatottsága jelentősen változott. Az ország legnépszerűbb politikusa, az SPD-s Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter munkájával elégedettek aránya egy hónap alatt hét százalékponttal süllyedt, 59 százalékra. 

A kancellár, Olaf Scholz népszerűségi mutatója 17 százalékponttal, 43 százalékra zuhant.

A szociáldemokrata politikus így a negyedik helyen áll a rangsorban.

A koalíciós partnerek vezetőinek többsége is kevésbé népszerű, mint az év elején. Christian Lindner pénzügyminiszter, az FDP elnöke hat százalékpontos gyengülés után 43 százalékon áll. Robert Habeck gazdasági és klímavédelmi miniszter, a Zöldek volt társelnöke − aki január végén búcsúzott a társelnöki tisztségtől, mert az a párt szabályai alapján nem egyeztethető össze a miniszteri tisztséggel − kilenc százalékpontos gyengüléssel 39 százalékon áll. A januárban megválasztott új CDU-elnök, Friedrich Merz népszerűsége viszont öt százalékponttal, 37 százalékra emelkedett.

Az 1997 óta havonta készített Deutschlandtrend-felmérés új adatai alapján a német választók a kezdeti lelkesedés után kritikusan viszonyulnak a decemberben hivatalba lépett szövetségi kormányhoz.

Többségük, 57 százalékuk kevéssé vagy egyáltalán nem elégedett a Scholz-kormány munkájával. Ez 20 százalékpontos emelkedés január elejéhez képest. A kormány munkájával elégedettek, illetve nagyon elégedettek aránya együttvéve 38 százalék, szemben az egy hónappal korábbi 46 százalékkal − mutatta ki a felmérést készítő infratest dimap közvélemény-kutató társaság.

Borítókép: A német Kereszténydemokrata Unió (CDU)  belső szavazásán a párt elnökének megválasztott Friedrich Merz a párt berlini székházában tartott sajtótájékoztatón 2021. december 17-én. (Fotó: MTI/EPA pool/Filip Singer)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.