A háború miatt az EU egyelőre kivárna a jogállamisági mechanizmussal

Az uniónak most egységre van szüksége az orosz agresszió fényében, így egyhamar nem lesz pénzmegvonás a blokkon belül.

Forrás: Bloomberg2022. 03. 14. 13:30
Conclusions de la rŽunion hebdomadaire de la Commission von der Leyen de OlivŽr V‡rhelyi, et Jutta Urpilainen, sur la stratŽgie "Global Gateway"
Conclusions de la réunion hebdomadaire de la Commission von der Leyen de Olivér Várhelyi, et Jutta Urpilainen, sur la stratégie "Global Gateway" Fotó: Dati Bendo Forrás: Európai Bizottság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Unió valószínűleg kivár a jogállamisági mechanizmus élesítésével, ami egyes uniós források befagyasztását teszi lehetővé a demokrácia állapota, a jogállamisági kritériumok alapján. A büntetőintézkedések foganatosítása kockázatos lenne egy olyan időszakban, amikor az EU-államok az egekbe szökő energiaárakkal, az orosz–ukrán háború gazdasági következményeivel, valamint a blokk területére áramló menekülttömeggel is birkóznak – erről a Bloomberg hírügynökség brüsszeli kiadása számolt be hétfőn magas rangú uniós forrásokra hivatkozva. Mint azt megjegyezték, a mechanizmus élesítéséhez jogilag is betonbiztos esetek kellenek: ezek a bizottsági források szerint jelenleg sem Lengyelország, sem Magyarország – a mechanizmussal fenyegetett országok – esetében nem adottak. 

A döntés, hogy mikor, és hogy egyáltalán tényleg élesítsék-e a jogállamisági mechanizmust, Ursula von der Leyen elnök kezében van.

A Bloomberg is emlékeztet rá: mivel a szóban forgó országok határosak Ukrajnával, közvetetten érintettek a konfliktusban, főként a menekülni kényszerülők folyamatos fogadása nyomán. Csak Lengyelország eddig 1,7 millió ukrán menekült előtt nyitott ajtót, míg a magyar hatóságok február 24. óta több mint kétszázezer menekült érkezéséről tájékoztattak. Az amerikai hírügynökség hazánkkal kapcsolatban szemponként említi a három hét múlva esedékes parlamenti választásokat is: mint írják, kicsi az esély az eljárás élesítésére a voksolás előtt. 

Az Európai Parlament múlt héten Strasbourgban állásfoglalásban követelte, hogy az Európai Bizottság azonnal indítson jogállamisági eljárásokat a jogállamiság elveit „súlyosan megsértő” tagországokkal szemben. A határozatot a magyar baloldal támogatta. Ezt megelőzően az uniós bizottság arról tájékoztatott, hogy elfogadta az uniós forrásokat jogállamisági kritériumokkal összekötő, úgynevezett kondicionalitásrendelet alkalmazását segítő iránymutatásokat – egy technikai részlet, amelyre az EU Bíróságának a rendelet ügyében hozott, a magyar és lengyel keresetet elutasító döntése miatt volt szükség. 

Ismert, az uniós bírói fórum február közepén a közösségi joggal összeegyeztethetőnek mondta ki a mechanizmust. Varga Judit igazságügyi miniszter akkor úgy nyilatkozott, hogy a bírói fórum a gyermekvédelmi törvény miatt hozott politikai ítéletet. A tárcavezető egy lapunknak adott, brüsszeli interjújában korábban maga is úgy becsülte, hogy hosszabb időt az ítéletet követően heteket vehet igénybe, mire alkalmazásra kerül a rendelet. 

Amennyiben igaz a Bloomberg értesülése, az orosz–ukrán háború kirobbanása ezt tolta időben még arrébb.

Borítókép: Ursula von der Leyen EB-elnök (Forrás: EU Bizottság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.