Az Európai Bizottság készen áll a jogállamisági rendelet alkalmazására

Ukrán háború ide vagy oda, a brüsszeli testület nem vesztegette az időt, két hét alatt iránymutatásokkal állt elő.

2022. 03. 02. 13:42
Vĕra Jourová, Vice-President of the European Commission in charge of Values and Transparency, gives a press conference on proposals
to reinforce democracy and the integrity of elections.
Press conference by Vĕra Jourová, Vice-President of the European Commission, on proposals to reinforce democracy and the integrity of elections Fotó: Lukasz Kobus Forrás: Európai Bizottság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság szerdán elfogadta az uniós forrásokat jogállamisági kritériumokkal összekötő, úgynevezett kondicionalitásrendelet alkalmazását segítő iránymutatásokat – erről a testület egyik alelnöke, Valdis Dombrovskis számolt be Brüsszelben. Technikai részletről van szó, amivel a puzzle utolsó darabja is a helyére került, s 

a brüsszeli bizottság ezzel készen áll a jogállamisági mechanizmus élesítésére. A végleges iránymutatásokkal két hét alatt készültek el, azután, hogy február 16-án az Európai Unió Bírósága elutasította a magyar és a lengyel keresetet.

Írtunk róla: a luxembourgi bíróság szerint a jogállamisági rendelet összeegyeztethető az uniós joggal. Az ítélethirdetés után Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közleményben tett ígéretet arra, hogy azonnal megkezdik a bírósági döntés vizsgálatát, s az alapján frissítik a rendelet alkalmazását segítő iránymutatásokat. Ezzel készült el szerdán a bizottság. Következő lépésként az iránymutatásokat be kell mutatni a tagállamoknak (ez történhet írásban is), majd a bizottság hivatalosan is élesítheti a mechanizmust a szerinte problémás államok esetében. Nekik 1-3 hónapjuk lesz arra, hogy a bizottsági aggályokat tartalmazó levélre válaszoljanak.

Magyar szempontból ez azt is jelenti, hogy bármennyire is sietnek Brüsszelben, hazánk esetleges szankcionálásáról nem születhet döntés a parlamenti választások előtt.

Erről egyébként január végén Didier Reynders igazságügyi biztos is beszélt egy interjúban

Lapunk szerdán beszámolt egy brüsszeli könyvbemutatóról is, amelynek résztvevői arról is értekeztek, hogy az ukrán háború kihatással lehet-e az uniós jogállamisági vitára, enyhülhet-e az amiatti feszültség az intézmények és a tagállamok között. A pódiumbeszélgetés résztvevői inkább pesszimisták voltak – a bizottsági bejelentést látva okkal. 

Borítókép: Vera Jourová, az EB egyik alelnöke (Forrás: Európai Bizottság)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.