Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Ursula von der Leyen: Az EB megkezdi az ítélet átfogó vizsgálatát

Az Európai Bizottság elnöke szerint hetekig tarthat, mire összefésülik a jogállamisági döntést az eredeti bizottsági iránymutatásokkal.

2022. 02. 16. 11:02
EP-120473A_Plenary19_Poland Fotó: Alexis HAULOT Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság (EB) elnöke szerdán sajtóközleményt adott ki, miután az EU Bírósága elutasította a magyar és lengyel keresetet a jogállamisági rendelet ügyében. Ursula von der Leyen ebben azt írta: üdvözli az ítéletet, mert az az uniós bizottság, az Európai Parlament, a tanács, valamint az eljárásban szintén résztvevő tíz tagállam álláspontját tükrözi. – Az Európai Bizottság most megkezdi az ítélet mögötti érvek átfogó vizsgálatát, valamint azok lehetséges hatását a következő lépésekre, amelyeket a jogszabály égisze alatt teszünk – írta, azt ígérve:

a következő hetekben már az ítélettel összefésült iránymutatásokat tesznek közzé a jogállamisági rendelet alkalmazásáról. 

Ursula von der Leyen szerint egyetlen ügy sem vész el, az EB a jogállamisági rendelet tavaly januári hatályba lépése óta vizsgálódik a tagállamokban. – A mai ítélet bizonyítja, hogy a helyes úton járunk – zárta sorait. 

Írtunk róla: a kemény szavak ellenére a bizottság elnöke nem vesz részt az Európai Parlament mai, a jogállamisági rendeletben született ítéletről szóló vitáján. A baloldali többséggel működő EP bizonyára azt is zokon veszi majd, hogy Von der Leyen ismét hetekről beszél a rendelet aktiválásával kapcsolatban. Emlékezetes, az európai baloldal mielőbb pénzmegvonást akar eszközölni a jogszabály segítségével. 

Pedig a hivatalos szabályok szerint is hosszú idő, mire Brüsszelben szankciókról dönthetnek. Miután az EB-nek frissítik a jogszabály alkalmazását segítő iránymutatásait, ezeket részletesen be is kell mutatni az unió csúcsszervének, az Európai Tanácsnak. Csak ezután kezdődhet majd az EB szerint problémás tagállamok hivatalos értesítése, amire nekik egytől három hónapig terjedő válaszadási határidejük lesz. Esetleges pénzmegvonásról a szabályok szerint csak mindezek után lehetne dönteni. 

Beszámoltunk arról is, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter egy Facebookon közzétett bejegyzésben már reagált a történelmi ítéletre. Ebben kijelentette, hogy az ítélet egy újabb nyomásgyakorlás hazánk ellen, mert a nyár folyamán elfogadtuk a gyermekvédelmi törvényünket.

Borítókép: Ursula von der Leyen az EP-ben (Forrás: Európai Parlament)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.