Mérséklődik-e a jogállamisági vita az ukrán háborút követően?

Magyar és lengyel EP-képviselőket is felvonultató, jogállamisági témájú könyvbemutatót tartottak Brüsszelben. Tudósításunk.

2022. 03. 02. 7:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gát Ákos Bence Küzdelem az európai színtéren – A Magyarországgal szembeni „jogállamiság”"-kritika feltáratlan összefüggései című könyvét mutatták be kedd este Brüsszelben. A magyar és lengyel EP-képviselőket is felvonultató eseményt a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezte: a könyv bemutatásának margóján a politikusok többek között arra keresték a választ, hogy pusztán jogi szempontból miképp értelmezhető az Európai Unió Bíróságának jogállamisági rendelet ügyében hozott döntése, illetve, hogy 

az ukrán háború nyomán alábbhagyhat-e az intenzív jogállamisági vita az EU-ban.

Utóbbiról szólva Ryszard Legutko, a Jog és Igazságosság lengyel kormánypárt európai parlamenti delegációjának vezetője pesszimizmusának adott hangot. Mint mondta, jelenleg valóban Vlagyimir Putyin az első számú ellenség az EU-ban, de miután a felek megtalálják az esetleges kompromisszumot a konfliktusban, ugyanúgy visszaköszönhet a vita. –  Nem fognak leállni a támadásokkal –  húzta alá. A kötetet jegyző Gát Ákos Bence jogász-politológus szerint a háború végeztével két irányba is elmozdulhat a diskurzus: jelentősen nő vagy jelentősen csökken a jogállamisági ügyek erőssége. – Én magam inkább pesszimista vagyok – értett egyet Legutkóval. Szólt arról is, hogy a vitában a fordulatot a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság jelentette: emlékezetes, maga az elnök definiálta politikaiként a testületet, szemben a Barroso-bizottsággal, amely tartotta magát a számára eredetileg kijelölt, „a szerződések őre” szerephez.

Az Európai Unió Bíróságának két héttel ezelőtti, a jogállamisági rendelet ügyében hozott ítélete is téma volt a beszélgetésen. Trócsányi László jogászprofesszor, jelenlegi európai parlamenti képviselő kifejtette: a jogállamiság fogalma ma biblikus erővel bír az Európai Unióban, politikusok értekeznek róla anélkül, hogy a fogalommal tisztában lennének. – Nincs egységes fogalom, az egyes országok mást és mást értenek alatta – húzta alá, az uniós bírósági ítélettel kapcsolatosan hozzátéve: problémásnak látja, hogy a magyar és lengyel kereset elutasításakor maga a luxembourgi székhelyű testület sem tudott definíciót adni. Meglátása szerint az igazi viták ugyanakkor csak most kezdődnek majd, amikor az Európai Bizottság eljárásokat indít egyes államok ellen.

Jorge Buxadé Villalba, a spanyol Vox európai parlamenti képviselője szerint lényegében a nyolcvanas évek óta csökken a tagállamok mozgástere az integrációban. – A jogállamisági vita keretében ma Magyarországnak és Lengyelországnak köszönhető, hogy egy húsz-harminc éve elhanyagolt kérdést feszegetünk – húzta alá. A politikus az ukrán háborúról szólva kifejtette, hogy az véleménye szerint sem vonja el a figyelmet hosszú távon a jogállamisági vitáról. Villalba szerint a tanulság, hogy 

teljesen más kérdések foglalkoztatják a brüsszeli elitet és a polgárokat. 

Borítókép: Trócsányi László, Gát Ákos Bence, Ryszard Legutko és Jorge Buxadé Villalba a pódiumbeszélgetésen (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.