Hatalmas löketet adhat a Saar-vidéki győzelem az SPD-nek

A szociáldemokraták abszolút többséget szereztek a német tartományban, míg a CDU történelmi vereséget szenvedett.

2022. 03. 28. 13:02
null
Weiten, 2022. március 27. Angelika Hiesserich-Peter, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) jelöltje (j) egy szavazóhelyiségben a Saar-vidéki tartományi parlamenti választáson Weitenben 2022. március 27-én. MTI/AP/DPA/Harald Tittel Fotó: Harald Tittel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abszolút többséget szereztek a szociáldemokraták (SPD) a németországi Saar-vidéken, miután 43,5 százalékkal megnyerték a tartományi választásokat – jelentette be a választási bizottság vasárnap este. Az SPD ezzel óriási vereséget mért a Kereszténydemokrata Unióra (CDU), amely a voksoláson mindössze 28,5 százalékot szerzett. A kereszténydemokraták ezzel fontos bástyájukat vesztették el, hiszen 1999 óta, azaz több mint húsz éven át vezették a tartományt – 2021 óta az SPD-vel alkotott nagykoalícióban. 

A győzelemmel a szociáldemokraták a tartományi parlament 51 helyéből összesen 29-re tettek szert, az abszolút többség révén pedig egyik párttal sem kell koalíciót alkotniuk.

A Zöldek, a liberális Szabaddemokrata Párt (FDP) és a Die Linke mind az ötszázalékos parlamenti küszöb alatt teljesítettek, így elestek a parlamenti helyektől. Ez egyben azt is jelenti, hogy a CDU és a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) tölti be az ellenzéki szerepét a tartományban. A választási bizottság ugyanakkor elmondta, a szavazatok alaposabb átszámolása még módosíthatja a Zöldek esélyeit, amelynek a jelenlegi állás szerint 23 szavazatot kellett volna még összegyűjtenie a parlamenti küszöb eléréséhez. Az SPD abszolút többségén azonban még a módosult eredmény sem változtatna.

Kevin Kühnert, az SPD főtitkára fölényes győzelemnek nevezte az eredményt, amely véleménye szerint a szövetségi szintű politikára is hatással lesz. 

Hatalmas löketet ad ez a győzelem az SPD-nek

– fűzte hozzá. 

A választások tükrében a kormányzást Anke Rehlinger, eddigi tartományi miniszterelnök-helyettes veszi át a konzervatív Tobias Hanstól. A német média szerint az elsöprő győzelmet elsősorban az okozta, hogy Anke Rehlinger kampánya erős üzenetet közvetített: az SPD jelöltje a munkahelyteremtést állította a középpontba. Helyi közvélemény-kutatások kimutatták, hogy a lakosokat leginkább a munkanélküliség és az oktatás kérdése foglalkoztatja a klíma- és energiapolitika mellett.

Természetesen levonom a személyes következtetéseket az eredményekből

– nyilatkozta Tobias Hans. A jelenlegi Saar-vidéki kormányfő hozzátette: vállalja a felelősséget a „keserű vereségért”. 

A következtetéseket ugyanakkor a CDU-nak is le kell vonnia, amelynek Angela Merkel távozása után a Saar-vidéki választás volt az első komolyabb próbatétele. 

Az ARD Tagesschau című híradóműsora szerint a Saar-vidék elvesztéséhez hozzájárult az is, hogy Friedrich Merz, a CDU új elnöke nem utazott el a tartományba, hogy maga is kampányoljon. A Tagesschau megjegyzi: berlini hátszél nélkül nehéz lesz sikereket elérni a következő tartományi választásokon is. Idén májusban Schleswig-Hols­teinben és Észak-Rajna–Vesztfáliában, októberben pedig Alsó-Szászországban rendeznek tartományi választásokat, amelyeknek még nagyobb tétjük lesz – főleg a mostani történelmi vereség után.

A tartományi választások általában a pártok szövetségi szintű népszerűségét is jól tükrözik. Az SPD, a Zöldek és az FDP kormánykoalíciójának népszerűsége valóban meg is növekedett az elmúlt időszakban, feltehetőleg az orosz–ukrán háború miatt kilátásba helyezett intézkedések hatására – ezek közé tartozik például katonai kiadások növelése. 

Borítókép: Angelika Hiesserich-Peter, a liberális Szabaddemokrata Párt (FDP) jelöltje egy szavazóhelyiségben a Saar-vidéki tartományi parlamenti választáson Weitenben 2022. március 27-én (Fotó: MTI/AP/DPA/Harald Tittel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.