időjárás 18°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo

Fontos bástyáját veszítheti el a CDU Németországban

Koren-Karczub Tímea
2022.03.27. 06:54
Fontos bástyáját veszítheti el a CDU Németországban

A tavalyi szövetségi választásokon elszenvedett veresége után a Kereszténydemokrata Unió (CDU) idén egyik fontos bástyáját is elveszítheti. Holnap ugyanis tartományi választásokat tartanak Saar-vidéken, ahol a felmérések alapján jócskán vezetnek a szociáldemokraták (SPD).

2022-ben Németország négy tartományában tartanak választásokat, ami azt jelenti, hogy a tavaly év vége óta kormányzó koalíció (az SPD, a Zöldek és a liberális FDP szövetsége) bebetonozhatja hatalmát. A szövetségi parlament felsőháza (Bundesrat) ugyanis a tizenhat tartományi kormány politikusaiból tevődik össze. A 69 képviselőt nem közvetlenül választják meg, hanem a helyi kormányok nevezik ki őket a tartományi kormánykoalíciók összetételét tükrözve.

A választások ugyanakkor a CDU-nak is lehetőséget teremthetnek arra, hogy helyrehozza a károkat, amelyeket a tavalyi szövetségi választáson elszenvedett. Reményeik szerint a voksolások szerencsés fordulatot hozhatnak a párt életében, amelynek január óta új vezetője van Friedrich Merz személyé­ben.

Az idei tartományi választások komoly próbatételt jelentenek a CDU új elnökének. A párt sok szavazót elvesztett, akikről kiderült, inkább Angela Merkel előző kancellár személyéhez voltak lojálisak, mint magához a CDU-hoz

 – magyarázta Wolfgang Seibel, a Konstanzi Egyetem politika- és közigazgatás-tudományi tanszékének professzora.
Most vasárnap a Franciaországgal és Luxemburggal határos Saar-vidéken járulnak az urnákhoz az állampolgárok. Saar-vidék az egyik legkisebb német tartomány – összesen körülbelül egymillió lakossal –, ám szimbolikus jelentőségű a CDU-nak, amely 1999 óta vezeti a tartományt. A kereszténydemokraták az előző, 2017-es tartományi választáson 40,7 százalékkal nyertek, míg az SPD akkor 29,6 százalékot szerzett. A tartomány kormányzója jelenleg a konzervatív Tobias Hans, aki azután került a vezetői székbe, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer a CDU főtitkára lett 2018-ban – ezután, 2018 és 2021 között pedig a párt elnöki tisztségét is betöltötte.

Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy a CDU elveszíti fontos bástyáját. 

A Bild am Sonntag német hetilap múlt vasárnap közzétett felméréséből az derült ki, hogy az SPD 39 százalékos népszerűségnek örvend, a CDU viszont ezzel szemben csupán 31 százalékon áll. A közvélemény-kutatás alapján a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) mindössze hat, a Zöldeknek és a liberális FDP-nek öt-öt, míg a baloldali Die Linkének négy százalék a támogatottsága, vagyis előfordulhat, hogy ez utóbbi párt el sem éri a parlamenti küszöböt. 

Az ezer fő megkérdezésével készült felmérés arra is kereste a választ, kire voksolnának a lakosok, amennyiben közvetlenül választhatnák meg a tartományi kormányzót. A válaszadók összesen 37 százaléka az SPD jelöltjét, Anke Rehlinger tartományi miniszterelnök-helyettest látná vezetőként, míg a jelenlegi kormányzóra, Tobias Hansra összesen 29 százalékuk szavazna a felmérés szerint.

Ulrich von Alemann, a düsseldorfi Heinrich Heine Egyetem politikatudományi professzora szerint a CDU győzelme a tartományban nem okozna különösebb problémát az SPD-nek, mert azt Tobias Hans egyéni támogatottságának könyvelnék el.

Az SPD diadala ezzel szemben a szövetségi szintű támogatottságot igazolná, és tovább erősítené a pártot

– fűzte hozzá a professzor.

A német kormánykoalíció első tesztje után pedig három másik tartományban is megméretik magukat a pártok, májusban a 18,5 milliós lakosságú Észak-Rajna–Vesztfáliában és a mintegy hárommilliós Schleswig-Hols­teinben, októberben pedig a nyolcmillió főt számláló Alsó-Szászországban tartanak választásokat.

Borítókép: A CDU logója Saar-vidéken (Fotó: Oliver Dietze/dpa)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.