Lapozó: A transznemű nők nem hagyhatják el Ukrajna területét

Megnyílnak az olasz kórházak kapui az ukrán orvosok és egészségügyi dolgozók előtt · Kiderült, hogy a svéd járványkezelés vezetőjének új állása nem létezik · Buszokkal menti az ukrán menekülteket Spanyolország.

Forrás: Mediaworks2022. 03. 23. 14:31
Samantha
Újdelhi, 2016. január 20. Samantha, India elsõ transznemû modellválogátásának egyik jelentkezõje a rendezvény egyik fotózásán Újdelhiben 2016. február 7-én. (MTI/EPA/Radzsat Gupta) Fotó: Radzsat Gupta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyílnak az olasz kórházak kapui az ukrán orvosok és egészségügyi dolgozók előtt

A háború elől menekülő ukrán egészségügyi dolgozók munkát kapnak majd az olasz klinikákon. A határozott idejű szerződés 2023 március 4-ig biztosít munkalehetőséget a hazájukból menekülőknek. A vakcinát megtagadók felvétele azonban kizárt. Az olasz kormány szerint a menekülthullám kitűnő lehetőség az oltás megtagadása miatt kiesett munkaerő pótlására is. A munkaerőhiánnyal küzdő magán- és állami klinikák azonnali felvételt hirdettek. Az olaszok szerint az ukrán orvosoknak is kitűnő lehetőség, hogy nem kell megszakítaniuk munkájukat, hanem továbbra is gyógyíthatnak.

Forrás: Lastampa.it

 

Kiderült, hogy a svéd járványkezelés vezetőjének új állása nem létezik

Néhány héttel ezelőtt jelentette be a koronavírus-járványkezelés fő arca, Anders Tegnell országos főepidemiológus, hogy otthagyja a svéd Népegészségügyi Hivatalt és az Egészségügyi Világszervezetnél folytatja munkáját. Azt nyilatkozta, hogy a WHO-nál egy új csoportvezető szakértője lesz, és az UNICEF és a oltóanyagszervezet közötti munkát fogja koordinálni. A hírek szerint a bejelentés meglepetést okozott a WHO genfi központjában. A Svenska Dagbladet politikai napilap szerint nem világos, hogy melyik csoportról van szó, és a hírek szerint munkaszerződése sincs még Tegnellnek. A szervezet szóvivője, Fadela Chaib azt közölte a lappal, hogy ugyan kaptak egy ajánlatot Stockholmból, de erről még vita zajlik a szervezeten belül.

Anders Tegnell azzal vált világhírűvé, hogy a Covid-járvány kitörésének kezdetétől hosszú ideig teljesen szembement a nyugati országok járványkezelési stratégiájával, és gyakorlatilag szabad utat engedett a vírus terjedésének, amit azóta a víruskezelést vizsgáló parlamenti bizottság több szempontból is elítélt.

Forrás: Svenska Dagbladet

 

Buszokkal menti az ukrán menekülteket Spanyolország

A dél-európai ország egyik legnagyobb busztársasága, az Alsa több nagyvárosból, köztük Madridból, Barcelonából és Leónból küldött buszokat a lengyel–ukrán határra, hogy segítsen a háború elől menekülőknek. Első körben ötszáz főt – elsősorban nőket és gyerekeket – sikerült Spanyolországba szállítaniuk, de az akció ezzel nem ért véget. A cég a járatok sikeres teljesítése után gyakorlatilag azonnal közölte, hogy újabb, tíz buszból álló konvojt küld el a több mint hatezer kilométeres útra, hogy még több embernek segítsen elutazni a térségből. A cég munkatársai és hozzátartozói emellett alapvető fontosságú termékeket vásárolnak a bajbajutottaknak, köztük élelmiszert, higiéniai eszközöket, bébiételeket, pelenkákat és ruhákat. A sofőrök ezeket a segélycsomagokat is magukkal viszik, hogy a helyszínen maradókat is támogathassák.

Forrás: Europapress.es

 

A transznemű nők nem hagyhatják el Ukrajna területét

Az Ukrajnából menekülni szándékozó transznemű nők arról számolnak be, hogy az ukrán határőrök nem engedik őket kilépni az országból annak ellenére, hogy személyi okmányaikban már nőként vannak bejegyezve. Egy Judis nevű transznemű nő a The Guardian brit lapnak nyilatkozva elmondta, hogy az ukrán határőrök megmotozzák őket, a hajukat húzogatják, hogy megállapítsák, parókát viselnek-e. Ezután levetkőztetik, és kézzel végzett alapos vizsgálatnak vetik alá őket. Judis szerint a határőrök arcán ott a kimondatlan kérdés: mi vagy te? „Mintha a transznemű ember valamiféle állatfaj vagy furcsa szerzet lenne” – panaszolja a brit lapnak Judis.

Az ukrán transznemű nőt március 12-én az ukrán–lengyel határról fordították vissza a határőrök, akik a vizsgálat után megállapították, hogy Judis valójában férfi, ezért az ukrán férfiakra vonatkozó országelhagyási tilalom rá is vonatkozik. Ez utóbbi miatt a becslések szerint már több tucat katonaköteles korú ukrán transznemű nő rekedt a háború sújtotta országban, miután a határon a fizikai ellenőrzés után – papírjaik ellenére – férfivá nyilvánították őket az ukrán határőrök. Jogvédő és karitatív szervezetek szerint a határról visszatoloncolt transzneműek féltik az életüket, nemcsak a háború miatt, hanem azért is, mert egy esetleges orosz fennhatóság alatt egy intoleráns bánásmóddal is szembe kell majd nézniük.

Forrás: Theguardian.com

 

Borítókép: Egy transznemű modellválogatás egyik jelentkezője (Fotó: MTI/EPA/Radzsat Gupta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.