Lapozó: Oroszország újra megindítja légi járatait ötvenkét ország felé

Svédország mégis kiutasít három orosz diplomatát · Megbüntették Belgium két repterét, mert hőkamerával vizsgálták az utasokat · Megrohamozták a spanyol benzinkutakat a portugálok.

Forrás: Mediaworks2022. 04. 05. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédország mégis kiutasít három orosz diplomatát

A svéd külügyminiszter a köztévé hétfő esti műsorában még arról beszélt, hogy Stockholm egyelőre nem döntött orosz diplomaták kiutasításáról. Ann Linde szerint fontos, hogy az ország moszkvai nagykövetsége nyitva maradhasson, hogy támogatni tudják az Oroszországban működő önkéntes szervezeteket és kapcsolatban tudjanak maradni az ellenzékkel.

Az ellenzék legnagyobb pártja, a Mérsékeltek (Moderaterna) vezetője, Ulf Kristerson erre azonban úgy reagált, hogy azonnal ki kell utasítani azt a legalább tíz orosz diplomatát, akiket a svéd biztonsági szakszolgálat korábban kémként azonosított. Kedden délben Ann Linde sajtótájékoztatót tartott, ahol már azt jelentette be, hogy Svédország kiutasít három orosz diplomatát, akikről megállapítható, hogy nem a Bécsi Egyezmény szerint dolgoztak az országban. 

Forrás: DK, Svenska Dagbladet, SVT

Megbüntették Belgium két repterét, mert hőkamerával vizsgálták az utasokat

Belgium adatvédelmi hatósága megbírságolta a zaventemi és a charleroi-i nemzetközi repülőteret, mert jogtalanul vizsgálták hőkamerával utasaikat, valamint nem kezelték bizalmasan az utasok egészségügyi adatait sem. A zaventemi nemzetközi repülőtérre kétszázezer, a charleroi-ira százezer euró büntetést róttak ki.

Az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete alapján az egészségügyi információk bizalmasnak tekintendők, amelyeket csak meghatározott feltételekkel szabad begyűjteni és kezelni. Az egyik ilyen feltétel például a közegészségügyi érdek – mint például egy világjárvány –, azonban ebben az esetben is előírás, hogy az érintetteket előzetesen tájékoztatni kell az eljárásról, azaz a kamerás megfigyelést követő kötelező adatszolgáltatásról, a bizalmasnak minősülő személyes adatok kezeléséről és tárolásáról és azok harmadik féllel történő megosztásáról. A két repülőtér azonban mindkét területen súlyos mulasztásokat követett el.

Forrás: lesoir.be

Megrohamozták a spanyol benzinkutakat a portugálok

Az orosz–ukrán háború miatt Portugáliában az üzemanyagok ára már bőven meghaladja a 2 eurót. A szomszédos Spanyolországban múlt héten jelentette be a kormány, hogy literenként 20 centes bónuszt ad minden állampolgárnak június 30-ig, hogy így mérsékelje a háború következményeit. A határ menti városok beszámolói szerint a portugálok valósággal megrohamozták a spanyol benzinkutakat és igyekeznek kihasználni a Pedro Sánchez vezette kormány kedvezményeit, melyeket odahaza nem kaphatnak meg. Az érkező portugálok a gázpalackokat is Spanyolországban szerzik be, mert az áremelés ellenére az is lényegesen olcsóbb. Spanyolországban néhány napja még szintén 700-800 forintnak megfelelő összeget kellett kifizetni egy liter üzemanyagért, ilyen árra korábban még soha nem volt példa. A kamionosok közel három hétig sztrájkoltak, súlyos fennakadásokat okozva ezzel az élelmiszer-ellátásban. A kormány végül úgy döntött, hogy 20 centes bónuszt ad nemcsak a fuvarozóknak, hanem a magánszemélyeknek is, mert álláspontjuk szerint a háború következményei mindenkit érintenek. A gázpalack ára is emelkedett, vannak olyan kutak, ahol a korábbi 18-20 helyett mostanra már 25-30 eurót kell fizetni egy palack butángázért. 

Forrás: elconfidencial.com

Oroszország újra megindítja légi járatait ötvenkét ország felé

Oroszország miniszterelnöke, Mihail Misusztyin hétfőn bejelentette, hogy Oroszország ismét megindítja légi járatait ötvenkét országba, és ugyanonnan járatokat is fogad majd. Az intézkedés egyaránt vonatkozik az orosz légitársaságok hagyományos és a fapados, menetrend szerint közlekedő járataira is. A repülőgépek április 9-étől indulhatnak meg mindkét irányban.

Az intézkedést Moszkva azzal indokolja, hogy a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett járatok helyreállításának már nincs akadálya, tekintve, hogy a megnevezett országokban a járványügyi mutatók kedvezően alakultak, így ott fokozott járványveszély már nem áll fenn. A repülési tilalom feloldása ugyanakkor csak az Oroszországgal barátságos országokra vonatkozik. A megnevezett régiók és országok között található Argentína, Peru, Kína, Pakisztán és Dél-Afrika. Az arab országok között szerepel Marokkó, Bahrein, Egyiptom, Irak, Kuvait, Libanon, Jordánia, Szíria, Szaúd-Arábia, Tunézia és Algéria is.

Forrás: bladi.net , reuters.com

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.