Újabb európai országot bírált a kijevi vezetés

Most éppen Moldova került az ukrán vezetők célkeresztjébe, szerintük Chisinau túl óvatos politikát folytat Moszkvával.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.
Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éles vita alakult ki Kijev és Chisinau között az orosz–ukrán háború kapcsán. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azzal vádolta meg a Moldovai Köztársaságot, hogy egyszerre igyekszik lojális lenni Kijevhez és Moszkvához. A chisinaui vezetés válaszként nyomatékosította: mindent megtesz Ukrajna és az ukrán menekültek támogatásáért.
A Libertatea portál cikke szerint Kijevnek jóval nagyobb elvárásai vannak Chisinauval kapcsolatban. 

Az ukrán miniszterelnök-helyettes azért is méltatlankodott, hogy a Moldovai Köztársaság egyfajta „pótkocsiként” csatlakozott Ukrajnához, és úgyszintén letette az európai uniós csatlakozási kérelmét. 

Verescsuk egy interjúban ukrajnai látogatásra szólította Maia Sandu moldovai elnököt, hogy „meggyőződjön arról, keményebben kell fellépni Oroszországgal szemben”. Elmondta: Moldovát is Ukrajna, „a megerőszakolt ukrán nők” védelmezik.

A Moldovai Köztársaság elnöki hivatala reagálásában leszögezte: Chisinau erején felül segít Ukrajnának, egyebek mellett menedéket nyújt kilencvenezer ukrajnai menekültnek, az első naptól fogva elítélte az orosz agressziót, emberiesség elleni bűncselekménynek minősítette a bucsai és más helyeken történt atrocitásokat, kiállt Ukrajna mellett az ENSZ-ben, és eleget tett a nemzetközi pénzügyi szankcióknak. 

A Moldovai Köztársaság kijevi nagykövete, Valeriu Chiveri a kijevi bírálatokkal kapcsolatban azt mondta, „az érzelmeken alapuló és a valóságtól elszakadt kijelentések nem segítenek, hanem éppen ellenkezőleg, megosztanak”.

Mint arra a Libertatea portál emlékeztet, Ukrajnában már korábban felháborodást keltett, hogy a chisinaui kormány nem adott el a szomszédos országnak hat, évek óta használaton kívüli MiG-29-es vadászgépet az Oroszországgal fenntartott viszony megóvása miatt. Chisinau egyébként egyfajta semleges státust igyekszik magának kialakítani, Moszkva nem sorolta a „barátságtalan államok” közé Moldovát. 

Az etnikailag és politikai szempontból is rendkívül megosztott Moldovai Köztársaság vezetése nem feltétlenül Oroszország katonai agressziójától tart, hanem a válság okozta elszegényedés, esetleges gázhiány miatti belső elgédetlenség felerősödésétől, amely újra a hatalomba emelheti az oroszbarát erőket Moldovában.

Borítókép: Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.