Elkaszálnák a konzervatívok Joe Biden „Igazságminisztériumát”

Dezinformáció elleni kormányzati testületet hoznak létre a demokraták, a republikánusok szerint azonban ez a cenzúra csúcsminisztériuma lenne.

2022. 05. 04. 6:03
President Biden Hosts Virtual Event On Pressing Economic Issues
US-PRESIDENT-BIDEN-HOSTS-VIRTUAL-EVENT-ON-PRESSING-ECONOMIC-ISSU Fotó: Europress/AFP/DREW ANGERER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási a felháborodás az amerikai konzervatívok között, mióta a kormányon lévő demokraták múlt héten bejelentették: a belbiztonsági minisztérium égisze alatt létrehoznak egy dezinformáció elleni kormányzati testületet (Disinformation Governance Board), amelynek feladata – a hivatalos tájékoztatás szerint – a félretájékoztatással szembeni fellépés (különösen a spanyol ajkú közösségekben), valamint az Oroszországból érkező dezinformáció és az amerikai-mexikói határra érkező illegális migránsokat célzó megtévesztő információk ellensúlyozása. Az amerikai sajtóban George Orwell 1984 című disztópikus regényének dermesztő Igazságminisztériumával állítják párhuzamba a demokrata kezdeményezést, a Fehér Ház azonban igyekszik a biztonsági kockázatok elhárításával indokolni a testület szükségességét. 

Bill Hagerty republikánus szenátor a minap arra figyelmeztetett: a Biden-kormányzat új tanácsa illegális lehet, ezért a kongresszusban szavazni kell róla. Hagerty azzal érvelt, hogy az 1996 óta érvényben lévő kongresszusi felülvizsgálati törvénynek köszönhetően mind az alsóházban, mind a felsőházban lehetőség van arra, hogy egyszerű többségi szavazattal hatályon kívül helyezzék a testületet létrehozó szabályozást, ellehetetlenítve ezzel azt.

A testület megalakulását még múlt héten Alejandro Mayorkas belbiztonsági államtitkár jelentette be a kongresszus illetékes bizottságának, azóta pedig a Fehér Ház megerősítette a kezdeményezést, csakhogy a konzervatívok között legalább Joe Biden amerikai elnök megválasztása óta téma, hogy a demokraták kormányzati pozícióikat kihasználva megkísérlik visszaszorítani a konzervatív véleményeket. Barack Obama korábbi elnök például már 2020 novemberében arról beszélt, hogy a kormányzati szabályozások és a vállalati gyakorlatok kombinációjára van szükség az internet ellenőrzéséhez, Glenn Greenwald újságíró pedig akkor a Twitteren erre úgy reagált: „kétségtelen, hogy a demokraták arra készülnek, hogy új hatalmukat felhasználva a Facebookon, a Google-n és a Twitteren sokkal nagyobb befolyást gyakoroljanak, mint valaha, hogy ezáltal cenzúrázzák az általuk fenyegetőnek ítélt nézeteket”.

Josh Hawley amerikai alkotmányjogász egyébként a minap a Twitteren azt írta: ha Biden nem oszlatja fel az alkotmányellenes dezinformációs testületét, akkor azt a kongresszusnak kell megtennie. „Ezen a héten egy törvényjavaslatot fogok beterjeszteni a testület megszüntetésére vonatkozóan, , amely nemcsak felszámolja a testületet, de azt is megtiltja a kormánynak, hogy valaha is létrehozzon egy másikat. Ideje kiállni a szólásszabadság mellett” – fogalmazott a mikroblogon az alkotmányjogász. 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Forrás: Europress/AFP/Drew Angerer)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.