Kezdődhet az idei turistaszezon

A nyár közeledtével enyhítik a koronavírus elleni beutazási korlátozásokat az európai országok.

Magyar Nemzet
2022. 05. 03. 21:45
Iconic Windmills In Mykonos Island During The Sunset
HUMAN-INTEREST/GREECE Fotó: NICOLAS ECONOMOU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feloldják a korlátozásokat

A turisztikai szezon közeledtével sokan elkezdték már tervezgetni külföldi nyaralásukat, ami ezek után még egyszerűbbé válik, mivel májustól számos európai ország enyhített a koronavírus miatt bevezetett korlátozásain. 

Miután az elmúlt évek nyári szezonjait beárnyékolta a pandémia, Görögország most bejelentette, hogy megkönnyítik a beutazást, és a légi járatokon feloldják a fertőzés elleni óvintézkedéseket. 

Korábban a Görögországba utazóknak negatív teszteredményt, az oltottságukat vagy a gyógyulásukat igazoló iratot kellett felmutatniuk. 

Olaszországban eközben megszűnt az oltási igazolványok bemutatásának kötelezettsége a közösségi helyeken, például az éttermekben, a szórakozóhelyeken, a mozikban és az edzőtermekben. Az országba utazóknak ezentúl nem kell kitölteniük az uniós utas-nyomonkövető űrlapot, amelyet eddig a repülőtéri bejelentkezésnél megköveteltek.

Horvátországban május 1-jétől szintén megszűnt minden beutazásra vonatkozó járványügyi korlátozás. 

A határátlépésre a koronavírus-járvány előtti feltételek érvényesek, egyebek között a schengeni határellenőrzési kódex és a külföldiekre vonatkozó törvény által előírt követelményeknek kell megfelelni. A korlátozások feloldása ellenére a közegészségügyi hatóságok éberséget sürgettek, hangsúlyozva, hogy a járvány még nem ért véget –  számolt be róla az MTI.

Ismét nőhet a GDP

A három európai uniós ország mindegyike népszerű turisztikai célpont, így jelentős veszteségeket okozott számukra a koronavírus-járvány. A pandémiát megelőzően az utazási szektor és a turizmus mintegy 38 milliárd euróval járult hozzá a görögországi bruttó hazai termékhez (GDP), ez azonban az egészségügyi válság hatásai miatt 2020-ra több mint a felére csökkent.

Olaszországban 2020-ban ez a két iparág mintegy 116 milliárd eurót jelentett a GDP-ben, ami a 2019-es több mint 236 milliárd euróhoz képest jelentős csökkenés volt.

Horvátországban a turisztikai ágazatból származó éves bevétel meghaladta a 10,5 milliárd eurót 2019-ben, míg 2020-ban az ország GDP-je 8,4 százalékkal zsugorodott, ami az egyik legnagyobb visszaesés volt az unióban.

Borítókép: A görögországi Mykonos sziget (Fotó: NICOLAS ECONOMOU)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.