időjárás 30°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo

Miután migránsok összeverekedtek, nem ajánlják a strandolást

Magyar Nemzet
2022.06.23. 19:12

„Egyelőre nem tudom azt javasolni a családoknak, hogy menjenek a szabadtéri strandokra. Nekem is három kisunokám van. Ha mennék velük, felelőtlenül cselekednék” – mondta Peter Harzheim, a németországi Vízimentők Szövetségének elnöke, miután néhány nappal ezelőtt hatalmas verekedés tört ki egy berlini strandon. A közösségi oldalakra felkerült felvételeken az látható, migrációs hátterű férfiak lökdösik, ütlegelik és rugdossák egymást. A tömegverekedésnek több mint száz érintettje van, egyiküket kórházba is szállították, miután megkéselték. A medencék mellett először még csak szóváltásba keveredett két csoport azt követően, hogy vízipisztollyal lövöldöztek egymásra. A heves vita és lökdösődés akkor fajult el, amikor a strand biztonsági szolgálata megpróbált közbeavatkozni.

Az esetet követően a német szövetségi kormányt számos bírálat érte. „A politika szemet hunyt a problémák felett” – jelentette ki Harzheim, aki egyúttal szigorúbb rendőri fellépést is sürgetett. A Vízimentők Szövetségének elnöke megjegyezte, több letartóztatott személyt néhány óra múlva már szabadon engedtek. Hozzátette: bár az ilyen esetek nem mindig kerülnek címlapokra, a mindennapi élet részét képezik, különösen a strandokon, amelyeket évek óta ellepnek a migrációs hátterű emberek.

Szintén a politikusokat bírálta Rainer Wendt, a Német Rendőrszakszervezet (DPoIG) vezetője is, aki szerint a kormány szándékosan nem hozta nyilvánosságra az elkövetők hátterét. Wendt a berlini strand biztonsági szolgálatát is kritikával illette: „Bármelyik diszkótulajdonos, aki kidobókkal rendelkezik, biztosítani tudja, hogy ilyen embereket ne engedjenek be.” Hangsúlyozta, a rendőrség rendvédelmi szerv, és álláspontja szerint az ilyen problémák megoldása a strandok biztonságért felelős munkatársainak a feladata.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.