időjárás 22°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Erősebb Európa-párti irányvonalat követelnek Grúziában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.04. 11:45 2022.07.04. 11:50
Erősebb Európa-párti irányvonalat követelnek Grúziában

Hétfőn is folytatódtak Tbilisziben a hét végén kezdődött tüntetések, az emberek erősebb Európa-párti irányvonalat követelnek a kormánytól. A megmozdulás vezetőivel a nap folyamán Irakli Garibasvili miniszterelnök is egyeztet. A parlament épülete előtt táborozó tüntetők szavatolták, hogy a megmozdulást – amely során egyébként Európa-barát filmeket és előadásokat mutattak be a járókelőknek – békés mederben tartják.

Meg akarjuk mutatni Európának, hogy hajlandóak vagyunk a végsőkig építően gondolkodni és megmutatni az európai kultúrát a gyakorlatban, bár nagyon csalódottak vagyunk a hatóságok miatt

– mondta a tüntetés egyik szervezője, Giga Makarasvili.

A tüntetők követelései az ukrajnai orosz invázió miatt megnövekedett regionális feszültségek közepette hangzottak el, amelyek az egykori szovjet tagköztársaságban felerősítették az Európával való jobb integráció iránti követeléseket.  A vasárnap kezdődött tüntetés az elmúlt hetekben már a harmadik volt, ugyanis sokan a kormányt tartják felelősnek az Európai Bizottság közelmúltbeli döntéséért, amikor nem javasolta, hogy az ország megkapja az uniós tagjelölti státust. Ez utóbbi megadását bizonyos reformok végrehajtásához kötötte a testület, különösen a korrupció, a jogállamiság és a kisebbségi csoportok védelme terén.

Az Európai Unió tagországainak vezetői június végén úgy döntöttek, hogy elismerik Grúzia európai perspektíváját, és készek a tagjelölti státus megadására, amint Tbiliszi foglalkozni kezd a megkövetelt prioritásokkal. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy üzenetben azt írta, hogy Grúziának erős gazdasága van és sokat fejlődött az utóbbi években, de fontos reformokat kell még végrehajtania, és politikai egységet kell mutatnia.

Borítókép: tüntetők követelik az ország európai uniós csatlakozását a grúz fővárosban, Tbilisziben 2022. június 24-én (Fotó: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.