időjárás 29°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították Új-Dél-Walest

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.05. 09:15 2022.07.05. 09:39
Katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították Új-Dél-Walest

A súlyos áradások miatt Ausztráliában kedden természeti katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították Új-Dél-Wales államot a kontinensnyi méretű ország keleti partvidékén. A hétfőn késő este történt bejelentés lehetővé teszi a sürgősségi pénzek gyors folyósítását az érintett területekre. Péntek óta, különösen Sydneyben, hatalmas felhőszakadások voltak.

A BBC világrádió híradása szerint Új-Dél-Wales egyes részein négy nap alatt több csapadék hullott, mint Londonban egy év alatt.

Kedd reggel óta mintegy 50 ezer embert szólítottak fel arra, hogy vonuljon biztonságos helyre az ár miatt. Az éjszaka folyamán több százan kértek sürgősségi segítséget – jelentette az ABC helyi televízió. A mentőszolgálatokat többször is kihívták a lakosság mentésére. Csaknem húszezer házban nincs áram, nagy területek állnak méteres víz alatt.

Ausztrália keleti partvidéke és Új-Zéland északi szigete közötti erőteljes alacsony nyomású időjárási rendszer nedvességet és hullámokat sodort Új-Dél-Wales felé, és ez okozza a felhőszakadást. Az érintett területek egy része június végén még mindig a februári és márciusi történelmi áradásokból lábadozott.

Árvízben elmerült autó sodródik egy utcán a Sydneytől északra fekvő Ourimbah településen 2022. július 5-én (Fotó: MTI/EPA-AAP/Jeremy Piper)

Szélsőséges időjárási jelenségek régóta sújtják Ausztráliát, és ezeket az utóbbi években az éghajlatváltozás csak súlyosbította. Január közepén például az ország nagy részén hőhullám tombolt, az ország nyugati részén 50 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mértek.

 

Borítókép: kajakkal közlekednek gyerekek a Sydneytől északra fekvő Yarramalong településen 2022. július 5-én (Fotó: MTI/EPA-AAP/Jeremy Piper)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.