időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

Megkezdődött az elnökválasztás Indiában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.18. 10:00 2022.07.18. 10:21
Megkezdődött az elnökválasztás Indiában

Indiában megkezdődött a szavazás az új elnök személyéről hétfőn, miután a hivatalban lévő Ram Nath Kovind kitöltötte ötéves mandátumát.

Az ország tizenötödik elnökét a szövetségi parlament és az állami törvényhozások tagjai választják meg. A szavazatszámlálás a tervek szerint július 21-én lesz.

Elemzők szerint a kormányzó Nemzeti Demokratikus Szövetség jelöltje, Draupadi Murmu nyerhet az ellenzéki Jasvant Szinhával szemben.

A hindu nacionalista Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) vezette Nemzeti Demokratikus Szövetség (NDA) koalíciójának többsége van a parlament mindkét házában és a legtöbb állami törvényhozásban is.

Murmu és Szinha az indiai belpolitikai élet két jól ismert szereplője. Murmu a kelet-indiai Dzshárkhand kormányzója volt, míg Szinha korábban a pénzügyminiszteri és a külügyminiszteri tisztséget is betöltötte. Murmu az Indiai Néppárt, Szinha pedig a Trinamul Kongresszus tagja.

India elnökének személyéről a megválasztott képviselők döntenek, de az egyes államok törvényhozóinak szavazata eltérő súllyal bír.

Borítókép: Narendra Modi indiai miniszterelnök is leadta szavazatát (Fotó: AP/Manish Swarup)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.