időjárás 22°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Nem terrorcselekmény lehetett a vasárnapi koppenhágai lövöldözés

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.04. 09:41 2022.07.04. 14:33
Nem terrorcselekmény lehetett a vasárnapi koppenhágai lövöldözés

Vélhetően nem terrorcselekmény volt a hét végi, három halálos áldozattal járó koppenhágai lövöldözés – jelentette be a dán főváros rendőrfőnöke hétfőn. Sajtótájékoztatóján Soren Thomassen elmondta, hogy a 22 éves gyanúsított – akit azóta őrizetbe vettek – egyedül követte el tettét, és a férfi mentális problémákkal küzd.

A három halálos áldozat két 17 éves dán és egy 47 éves orosz állampolgár. A sérültek között két dán és két svéd állampolgár van, őket súlyos sérülésekkel szállították kórházba, de a hétfő reggeli beszámolók szerint stabil állapotban vannak.

A koppenhágai rendőrség hétfőn arról számolt be, hogy 27 embert kezelnek kórházban a vasárnapi tragédiával összefüggésben. A négy súlyos állapotú sebesült mellett – akiket eltaláltak a lövések – hárman szenvedtek lőtt sérülést, őket súrolták a lövedékek. Húszan a bevásárlóközpontból történő menekülés során sérültek meg, őket kéz- és lábcsonttöréssel kezelik.

Az ámokfutónak ugyan nem volt fegyverviselési engedélye, de a puska, amelyet használt, legálisan volt forgalomban, így megfelelt az egyébként szigorú dán fegyverbirtoklási szabályoknak.

II. Margit királynő, Frigyes koronaherceg és Mária koronahercegné vasárnap esti nyilatkozatában összetartásra és törődésre szólított fel, s háláját fejezte ki a rendőrségnek, az egészségügyi- és mentőszolgálatnak a gyors és hatékony reakciójukért. Mint írták, a legmélyebb együttérzéssel gondolnak az áldozatokra, a családjaikra és mindenkire, aki érintett a tragédiában. Dánia miniszterelnöke, Mette Frederiksen is elítélte a vasárnapi, szavai szerint felfoghatatlan, szívszorító, értelmetlen eseményeket, s ugyancsak az összetartás és a kölcsönös támogatás fontosságára hívta fel a figyelmet. A tragédia miatt elhalasztották Harry Styles brit énekes vasárnapi fellépését is, az előadó Twitter-bejegyzésében leírta, összetört szívvel gondol Koppenhágára, az áldozatokra és családtagjaikra.

Borítókép: rendőrök a koppenhágai Fields bevásárlóközpontból, ahol egy 22 éves dán állampolgár legkevesebb három embert lelőtt és többeket megsebesített 2022. július 3-án (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Olafur Steinar Rye Gestsson)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.