Ankara kitart az észak-szíriai kurdok elleni támadás mellett

Törökország az elmúlt években több alkalommal is behatolt Szíriába, és elfoglalt határ menti területeket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 25. 19:24
ERDOGAN, Recep Tayyip
Brüsszel, 2022. március 24. Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítõ csoport, a G7 vezetõinek a csúcstalálkozója után Brüsszelben 2022. március 24-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökország változatlanul kitart a Népvédelmi Egységek (YPG) észak-szíriai kurd fegyveres alakulat elleni katonai támadás terve mellett – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök a dél-törökországi Bitlisben csütörtökön. Erdogan kifejtette, hogy Törökország nem nyugszik, amíg nem alakítja ki a tervezett, harminc kilométeres szélességű biztonsági folyosót a török–szír határ mentén.

A terveinkhez híven és az ország biztonsági prioritásaihoz mérten fogjuk folytatni az erre irányuló hadműveleteket 

– mondta a török elnök, utalva az eddigi katonai behatolásaikra Észak-Szíriába. – Ahogy azt mondani szoktuk: lehet, hogy egy éjszaka hirtelen megjelenünk – tette hozzá.

Törökország az elmúlt években több alkalommal is behatolt Szíriába és foglalt el határ menti területeket. 

E hadműveletekben a hadsereg azokat a kurd fegyveres alakulatokat támadta, amelyeket Ankara terrorszervezeteknek tekint. Erdogan legutóbb áprilisban figyelmeztetett egy újabb behatolási akcióra, amellyel a YPG nevű milíciát igyekeznének minél délebbre üldözni. 

Oroszország és Irán – Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatói – korábban figyelmeztette Ankarát, hogy tegyen le a katonai behatolásról, Washington pedig a két országtól függetlenül is aggodalmát fejezte ki, hogy egy újabb katonai beavatkozás Törökország részéről csak elterelné a figyelmet az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemről.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.