Elhalasztják a NASA Hold-rakétájának kilövését

Az SLS rakéta szállítja az Orion nevű űrkapszulát, amely a tervek szerint megkerüli a Holdat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 29. 16:18
null
Cape Canaveral, 2022. augusztus 17. Az Orion amerikai Hold-ûrhajó egy Artemis hordozórakétával összekapcsolva a Kennedy Ûrközpont kilövõállásán, a floridai Cape Canaveralben 2022. augusztus 17-én. A NASA augusztus 29-én tervezi felbocsátani tesztrepülésre az ûrhajót, amelynek fedélzetén csak három kísérleti bábut helyeznek el, a rajtuk elhelyezett érzékelõk mérik majd a sugárzást és a keletkezõ rezgéseket a Hold-utazás alatt. A NASA Artemis-programjának ez lesz az elsõ próbarepülése, a tervek szerint hat hétig fog tartani. MTI/AP/Terry Renna Fotó: Terry Renna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NASA műszaki rendellenesség miatt péntekre halasztotta az Artemis I misszió óriás Hold-rakétájának kilövését a floridai Cape Canaveral Kennedy Űrközpontból. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) közleménye szerint a kilövésen dolgozó szakemberek a négy hajtómű közül az egyikben szivárgást fedeztek fel. A Space Launch System (SLS) elnevezésű rakéta az indítóállásban marad és tovább folytatják az ellenőrzéseket.

Helyi idő szerint éjszaka az üzemanyag-feltöltést is kétszer kellett félbeszakítani. A közlés szerint apróbb szivárgás és hirtelen nyomásnövekedés hátráltatta a folyamatot. A rakéta üzemanyagaként folyékony oxigént és hidrogént használnak.

Az Artemis I 42 napra tervezett, legénység nélküli küldetése az Egyesült Államok új Hold-programjának első űrrepülése lesz. Az SLS rakéta szállítja az Orion nevű űrkapszulát, amely a tervek szerint megkerüli a Holdat, majd a Földre visszatérve a Csendes-óceánban landol.

Az Artemis program első legénységgel tervezett űrrepülését, az Artemis II-t 2024-re tervezik, és 2025-ban léphet újra ember a Holdra az Artemis III küldetés keretében.

Az Artemis I indításának új időpontja szeptember 2-án helyi idő szerint kora délután egy meghatározott két és fél órás időablak, ha az is meghiúsul, akkor szeptember 5-én, hétfőn késő délután egy 90 perces időablak áll még a NASA rendelkezésére.

A hétfőre tervezett kilövésre a legendás űrközpont környékén mintegy kétszázezer látogató gyűlt össze.
 

Borítókép: Az Orion amerikai Hold-űrhajó egy Artemis hordozórakétával összekapcsolva a Kennedy Űrközpont kilövőállásán, a floridai Cape Canaveralben 2022. augusztus 17-én. (Fotó: MTI/AP/Terry Renna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.