időjárás 12°C Mihály 2022. szeptember 29.
logo

Gyűlöletkeltés vádjával letartóztattak egy püspököt Nicaraguában

Forrás: MTI
2022.08.19. 18:23 2022.08.20. 08:01
Gyűlöletkeltés vádjával letartóztattak egy püspököt Nicaraguában

Gyűlöletkeltés vádjával letartóztatták Rolando Álvarez kormánykritikus püspököt Nicaraguában – derült ki a matagalpai egyházmegyének a közösségi médiában pénteken megosztott bejegyzéséből. A püspököt az elmúlt két hétben több pappal együtt házi őrizetben tartották. Az Álvarez püspök által vezetett egyházmegye pénteken számolt be arról, hogy a rendőrök hajnalban rontottak be a püspök otthonába, ahonnan erőszakos csoportok szervezése és a lakosság elleni gyűlöletkeltés vádjával vitték el.

A Vatican News hírportál a múlt héten számolt be arról, hogy a Daniel Ortega elnök vezette nicaraguai hatóságok a múlt héten mind az öt, Álvarez püspök által irányított rádióállomást megszüntették. Álvarez tiltakozott a döntés ellen, de a helyi távközlési hatóság indoklása szerint a rádióállomások nem rendelkeztek a megfelelő engedélyekkel, holott a püspök maga nyújtotta be őket.

Rolando Álvarez az egész egyház képviselőjeként a politikai vezetés össztüze alá került, mert már több éve fő vallási szószólója a kormánykritikus tüntetéseknek. 

Pablo Cuevas, a Nicaraguában működő Állandó Emberi Jogi Bizottság nevű független szervezet ügyvédje elítélte a püspök letartóztatását, de hangsúlyozta, hogy az eset egyáltalán nem meglepő. – Megtörtént az, amiről egyértelmű volt, hogy meg fog történni; Álvarez püspök önkényes és sértő letartóztatása – fogalmazott Cuevas.

Ortega elnök kormánya eltökélten igyekszik elhallgattatni azokat, akik eltérő vagy kritikus véleménnyel vannak a vezetésről vagy az ország jövőjéről. A nicaraguai kongresszus ezernél is több független civil szervezetet számolt fel, de az elmúlt egy évben tucatszámra tartóztatták le az ellenzéki politikusokat is az országban.

Borítókép: Daniel Ortega nicaraguai elnök (Fotó: AFP/Nicaraguan Presidency/Cesar Perez)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.