Gyűlöletkeltés vádjával letartóztattak egy püspököt Nicaraguában

Rolando Álvarez több éve fő vallási szószólója a kormánykritikus tüntetéseknek.

Forrás: MTI2022. 08. 19. 18:23
Daniel Ortega
Handout picture released by Nicaragua's presidency press office of Nicaragua's President and presidential candidate Daniel Ortega (R) and his wife and Vice-president Rosario Murillo (L) giving their thumbs up after casting their vote during the general election, in Managua, Nicaragua on November 07, 2021. - Under ring-of-steel security, Nicaragua opened its polls for presidential elections dismissed as a "sham" by the international community, with all viable challengers to long-term leader Daniel Ortega locked up or in exile. (Photo by Cesar PEREZ / Nicaraguan Presidency / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT AFP PHOTO / PRESIDENCIA NICARAGUA - Cesar PEREZ - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: Cesar PEREZ / Nicaraguan Presidency / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyűlöletkeltés vádjával letartóztatták Rolando Álvarez kormánykritikus püspököt Nicaraguában – derült ki a matagalpai egyházmegyének a közösségi médiában pénteken megosztott bejegyzéséből. A püspököt az elmúlt két hétben több pappal együtt házi őrizetben tartották. Az Álvarez püspök által vezetett egyházmegye pénteken számolt be arról, hogy a rendőrök hajnalban rontottak be a püspök otthonába, ahonnan erőszakos csoportok szervezése és a lakosság elleni gyűlöletkeltés vádjával vitték el.

A Vatican News hírportál a múlt héten számolt be arról, hogy a Daniel Ortega elnök vezette nicaraguai hatóságok a múlt héten mind az öt, Álvarez püspök által irányított rádióállomást megszüntették. Álvarez tiltakozott a döntés ellen, de a helyi távközlési hatóság indoklása szerint a rádióállomások nem rendelkeztek a megfelelő engedélyekkel, holott a püspök maga nyújtotta be őket.

Rolando Álvarez az egész egyház képviselőjeként a politikai vezetés össztüze alá került, mert már több éve fő vallási szószólója a kormánykritikus tüntetéseknek. 

Pablo Cuevas, a Nicaraguában működő Állandó Emberi Jogi Bizottság nevű független szervezet ügyvédje elítélte a püspök letartóztatását, de hangsúlyozta, hogy az eset egyáltalán nem meglepő. – Megtörtént az, amiről egyértelmű volt, hogy meg fog történni; Álvarez püspök önkényes és sértő letartóztatása – fogalmazott Cuevas.

Ortega elnök kormánya eltökélten igyekszik elhallgattatni azokat, akik eltérő vagy kritikus véleménnyel vannak a vezetésről vagy az ország jövőjéről. A nicaraguai kongresszus ezernél is több független civil szervezetet számolt fel, de az elmúlt egy évben tucatszámra tartóztatták le az ellenzéki politikusokat is az országban.

Borítókép: Daniel Ortega nicaraguai elnök (Fotó: AFP/Nicaraguan Presidency/Cesar Perez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.