Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Lapozó: Uniós energiaár-plafont sürget Belgium

Két hét a svéd választásokig, húsz százalék a bizonytalanok aránya · A britek egynegyede nem fog fűteni a télen · A mentőt sem engedték át az autópályát lezáró klímaaktivisták Stockholmban · Uniós energiaár-plafont sürget Belgium · Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 08. 30. 12:40
Belgian National Day Parade
epa10084031 Belgian Prime Minister Alexander de Croo attends a parade marking the Belgian National Day, in Brussels, Belgium, 21 July 2022. The National Day of Belgium marks the King Leopold I of Saxe-Coburg-Saalfeld accession to the throne on 21 July 1831. EPA/STEPHANIE LECOCQ Fotó: STEPHANIE LECOCQ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hét a svéd választásokig, húsz százalék a bizonytalanok aránya

A legfrissebb felmérés szerint is fej-fej mellett halad a bal- és a jobboldal támogatottsága Svédországban. Míg a szociáldemokrata oldal a Centrum, zöld- és baloldali pártokkal együtt 49,6 százalékon áll, addig a jobboldal együtt 48,8-on. A kutatást végző Sifo közvéleménykutató szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy 11,3 százalékra nőtt a pártszimpátiájukat titkoló, vagy azzal nem rendelkező szavazók aránya, és még van 10 százalék, amelyik ugyan választott pártot, de döntésében bizonytalan. Ez azt jelenti, hogy a választópolgárok körülbelül 20 százaléka, azaz mintegy 1,2 millió ember még befolyásolható az elkövetkezendő két hétben. Toivo Sjörén szerint most már apróságokon is múlhat a szeptember 11-i választás eredménye, akár egy félreérhető közösségimédia-bejegyzésen vagy nyilatkozaton is. A legutóbbi felmérésekből az látszik, az eddig legerősebb jobboldali pártot, a Mérsékelteket megelőzte a bevándorlásellenes Svéd Demokraták. A jelenlegi állás szerint az előbbi 18,1, az utóbbi 19,5 százalék támogatottsággal bír. Jelenleg a szociáldemokraták után az SD a második legerősebb formáció. A Szociáldemokrata Párt az elmúlt időszakban erősödni tudott, de a legutóbbi kutatás óta nem változott a támogatottsága, stabilan tartja a 31,2 százalékot. 

Forrás: Svenska Dagbladet

A britek egynegyede nem fog fűteni a télen

A brit Liberális Demokrata párt megbízásából készített, és a Sky News által közzétett friss felmérés szerint a britek 23 százaléka úgy gondolja, hogy ezen a télen be sem kapcsolja majd fűtést, hogy elkerülje a horribilis fűtésszámlát. A meleg otthonon spórolni kényszerülő háztartások aránya még a 27 százalékot is elérheti a kisgyerekes családok körében, ahol az így megtakarított összegeknek sok más helye van. Ugyanebből a felmérésből derül ki az is, hogy a britek egytizedének meggyőződése, hogy akár bankkölcsön felvételére is kényszerülhet majd, hogy ki tudja egyenlíteni téli fűtésszámláját. A gyermekes családok 33 százaléka pedig eleve hitelkártyával tervezi rendezni a havi fűtés költségét. Míg 2021-ben „csak” 4,5 millió brit háztartást érintett az energiaszegénység, addig 2022 októberére már 8,9 millió otthon lesz érintett, 2023 januárjára pedig 15 millió család, amely a nagy-britanniai háztartásoknak több mint a fele, közölte friss felmérésére hivatkozva a gyermekszegénységet monitorozó Child Poverty Action Group. Az energiakatasztrófa felé galoppozó szigetország vezetése hatalmas próbatétel előtt áll. Hiába London májusban bejelentett 14 milliárd fontos energiatámogatási segélye, a csillagászati összeg az energiaárak növekedésének csak 47 százalékát tudják kompenzálni, figyelmeztetett az Institute for Fiscal Studies gazdasági kutatóintézet. A Boris Johnsont követő miniszterelnök-jelöltek favoritja, Liz Truss pedig egyelőre igencsak homályosan fogalmaz az energiaszegénység elleni terveivel kapcsolatban. 

Forrás: bfmtv.com, news.sky.com

A mentőt sem engedték át az autópályát lezáró klímaaktivisták Stockholmban

A legnagyobb hétfő reggeli csúcsban blokkolták a svéd fővároson áthaladó E4 autópályát a klímaaktivisták. Becslések szerint 10-15 ember ült le a négysávos útra, ezáltal Stockholm jelentős része bedugult a közlekedés szempontjából. A lezárás alatt a mentők sem tudtak közlekedni, ami több esetben is fennakadást okozott a sürgősségi ellátásban, közölte a rendőrség. Stockholm legnagyobb kórháza, a Karolinska közelében volt a lezárás. Az intézmény közölte, több mentőautót is a rendőrségnek kellett kísérnie, hogy el tudjon jutni a kórházba. A délelőtt folyamán 12 embert őrizetbe vettek, akiket a közrend megsértésével, illetve hatósági eljárás, valamint közfeladatot ellátó személyek akadályozásával gyanúsítanak. Az elmúlt időszakban rendszeressé váltak a hasonló akciók. A mai akció hírére a Mérsékelt Párt szóvivője törvénymódosítást és szigorúbb büntetési tételeket követelt az ilyen helyzetekre. Az esetet még a radikális Zöld Párt is elítélte, szóvivője teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte az akciót. 

Forrás: Aftonbladet

Uniós energiaár-plafont sürget Belgium

Alexander De Croo belga miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy szerdára összehívja a szövetségi kormány és szövetségi szervek képviselőiből álló konzultációs bizottságot. A testület megvitatja majd, hogy milyen intézkedésekkel blokkolhatják a rendkívül magas energiaárakat. A belga sajtóban megjelent híradások szerint azonban nem sok kézzelfogható intézkedés várható szerdán. A belga kormányfő ugyanis továbbra is uniós energiaár-plafont sürget, s amíg erről nem születik Brüsszelben döntés, a belga vezetés részéről nem feltételezhetők nemzeti szintű intézkedések, írta a La Libre Belgique.

„Európai szinten kell blokkolni az árakat, de ez csak a többi tagállam részvételével lehetséges. Németország már egyetértene egy ilyen jellegű intézkedéssel. A következő hetekben ennek a javaslatnak a kidolgozásán fogok munkálkodni az uniós tagállamokkal. Mára ugyanis világossá vált, hogy a különféle ártámogatási rendszerek mégsem elegendőek a lakosság megsegítésére” – fogalmazott De Croo. Egy kormányközeli forrás azonban szintén kételyeket fogalmazott meg De Croo, és a belga energiaügyi miniszter, Tinni Van der Straeten ötletével kapcsolatban: „Egész Európa bajban van. Ha létezne valamilyen mágikus megoldás, amely egy varázsütésre megállítaná az árakat, már régen megszavaztuk volna” – fogalmazott. A múlt héten számos ellenzéki politikus kongatta meg a vészharangot, és szólította fel a belga kormányt azonnali intézkedésekre az elszabadult energiaárak miatt. Köztük a Les Engagés (Elkötelezettek) vallon párt például a vészhelyzeti energiaterv első fázisának az aktiválására utasította a belga kormányfőt. Vasárnap azonban már a kormánypárti Karine Lalieux, szocialista nyugdíjügyi miniszter is azonnali megoldást követelt a belga RTL televízióban. „Ez már nem a vásárlóerő kérdése, hanem az életben maradásé. Most már az otthonok fűtése és a családok élelmezése forog kockán”– figyelmeztetett a szerényebb jövedelmű belgák kritikus helyzetére a miniszter. Eközben több belgiumi nagyvállalat már bejelentette, hogy a megfizethetetlen energiaárak miatt kénytelen felszámolni tevékenységét. A rozsdamentes acélt gyártó Aperam a genki gyártóüzemét zárja be, míg a Yara műtrágyagyártó és a Beaulieu padlóburkolatokat előállító vállalat szintén felszámolja egyes részlegeit, és csökkenti a termelést, számolt be róla a De Standaard. 

Forrás: brusselstimes.com, rtl.be, lalibre.be, rtl.be

Borítókép: Alexander De Croo belga miniszterelnök (Fotó: EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.